Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Hrozí „zlá čarodějnice“ erupcí? Plyn ze sopky Katla může otrávit až 200 tisíc lidí

Autor: Darina Jíchová - 
24. září 2018
19:40

Sopka Katla je pod ledovcem Mýrdalsjökull na jižním pobřeží Islandu. K její erupci dochází jednou za zhruba 60 let, za poslední století se ale vulkán neprobudil a jeho klid odborníky děsí. Zvláště po výbuchu nepříliš vzdálené sopky Eyjafjallajökull v roce 2010. Od té doby místní odborníci zaznamenali pozvolnou činnost Katly, která se podle nich probouzí k životu. Její erupce by prý byla kolosální, toxické plyny by mohly otrávit až 200 tisíc lidí, uvedl web Daily Mail.

K poslednímu výbuchu „Zlé čarodějnice“, jak se sopce přezdívá, došlo v roce 1918. Její zvýšenou aktivitu hlásili geologové a seizmologové i v letech 1955 a 1999,  tehdy se to ale obešlo bez erupce. Jako „zlověstné ticho“ popisují odborníci mlčení Katly.

K činnosti ji v roce 2010 probudil výbuch sousedního Eyjafjallajökullu, ze sopky se zvedl sopečný popel, který se rozšířil nad kontinent. Tehdy musel být na tři dny uzavřen evropský vzdušný prostor a aerolinky rušily tisíce letů. Vědci pečlivě sledují stoupající aktivitu Katly a varují před možnou masivní erupcí.

Experti: Katastrofa pro Island i pro Evropu

„Katla je štítová sopka skrytá pod ledovcem. Její výbuch by znamenal katastrofu nejen pro Island, ale i pro kontinentální Evropu. Nejdříve by docházelo k zemětřesením a záplavám. Tající led z ledovce by zatopil okolní farmy. Pak by následovala láva, sopečný popel a toxické plyny,“ popsali odborníci.

„Asi největším nebezpečím by byl popel a plyny. Popel by se dostal do atmosféry a rozšířil nad Evropu. Týdny možná i měsíce by stála letecká doprava. Rychle by se šířily i jedovaté plyny, otrávily by statisíce lidí,“ zmínili vědci, aby dodali: „A to nemluvíme o dlouholeté neúrodě, která by následovala. Dopad výbuchu Katly by byl katastrofální.“

Erupce sopky Eyjafjallajokull v roce 2010 pořádně potrápila Evropu. Erupce sopky Eyjafjallajokull v roce 2010 pořádně potrápila Evropu. | Profimedia.cz

Chaos při erupci Eyjafjallajökullu

Geofyzikové souhlasí s vulkanology, erupce Katly by naprosto zastínila výbuch Eyjafjallajökullu. „Byla to od 2. světové války nejdelší doba, kdy byl uzavřen letecký prostor, zrušeno bylo víc než 100 tisíc letů. Trvalo to víc než měsíc, než se všechno vrátilo do pořádku. Byl to chaos,“ zmínili experti.

Odborníci vychází z dat, které mají o výbuchu sopky Laki v roce 1783. Erupce zabila pětinu islandské populace, sopečný prach zakryl slunce a severní polokoule na několik měsíců tonula ve tmě a zimě. Toxické plyny se dostaly do Velké Británie, kde si vyžádaly na 23 tisíc obětí. Následovalo několik let neúrody.

Výbuch Katly by prý byl ještě horší. „Katla je časovaná bomba, erupce je jen otázkou času,“ nechalo se slyšet několik vulkanologů. Dále poukázali na to, že sopka se odmlčela na 100 let, to je podle záznamů datujících se do roku 920 nejdelší doba bez výbuchu.

Aktivita Katly stoupá

Nicméně odborníci zaznamenali, že sopka stále častěji vypouští oxid uhličitý, který ve velké koncentraci stoupá do atmosféry. To je podle odborníků signál toho, že se v sopečném kotli hromadí magma. Loni v červenci vrchol Katly začal tát a způsobil záplavy, které smetly nedaleký most. Což jasně značí to, že teplota v ledovci stoupá. Seizmologové rovněž zaznamenali v oblasti sérii zemětřesení.

Podzim je na Islandu jedním z nejnebezpečnějších období, dochází totiž k častým zemětřesením. Podle vědců je Katla „obří papiňák“ a každý záchvěv by mohl vyvolat erupci. Úřady varovaly, že pokud by se schylovalo k výbuchu, lidé z okolí by měli maximálně 15 minut na bleskovou evakuaci. Záchranáři plánují výstrahu rozeslat hromadnou SMS zprávou, kterou by měli obdržet všichni lidé v okolí sopky včetně turistů.

Údolí bez signálu

Minulý rok proběhl nácvik evakuace, který ukázal, že signál v okolí vulkánu je špatný a desítky lidí esemesku nedostali. Islanďané žijící ve stínu sopečného ledovce ale zůstávají v klidu. „Celý život jsem poslouchal báchorky o Katle. Lidé roky čekají na její výbuch. Bude to podívaná, něco velkého. Chci se toho dožít,“ uvedl Palmi Kristjansson, manažer hotelu nacházejícího se nedaleko sopky.

„Musí vám to přijít jako úplná blbost, samozřejmě že dobře vím, že mnoho lidí bude trpět. Pro nás je to ale normální, žijeme s tím, že jednou sopka vybuchne. Neděláme si zbytečné starosti,“ dodal Kristjansson.

zlymikes ( 24. září 2018 20:53 )

Má čarodějnice se válí v pelechu, vypouští plyny ale zatím žiju

Zobrazit celou diskusi