Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Česká stopa v kauze novičok: Jeden z obviněných travičů pobýval v Praze

Autor: Mii, ČTK - 
6. září 2018
17:44

Česko vyhodnocuje informace od Britů o vyšetřování případu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije, kteří byli otráveni nervovým jedem na jihu Anglie. Ve čtvrtek to uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). V ten samý den promluvila údajná kamarádka jednoho z obviněných Rusů Ruslana Boširova, s mužem se podle svých slov setkala v Praze.

„Jsme v komunikaci s britskými úřady, tak i s našimi partnery v NATO a EU. Britské úřady uvolňují postupně další informace včetně utajovaných a my je vyhodnocujeme,“ uvedl Hamáček na dotaz, jak by podle něj měla ČR reagovat na nová zjištění v kauze.

Podle předsedy lidovců Pavla Bělobrádka by si Česko mělo určitě vyžádat stanovisko Ruska k tvrzením Britů, kteří ho za útok obviňují. Šéf hnutí STAN Petr Gazdík míní, že vláda by měla vyzvat Rusko k vydání podezřelých. „V současné chvíli má prezident či vláda šanci ukázat, že česko-ruské vztahy nejsou pouze jednostranné a lidé okolo prezidenta či jeho diplomaté nejsou pouhými Putinovými poskoky,“ napsal. Šlo podle něj o opovrženíhodný čin, který se z principu neliší od teroristických útoků, a útočníci by měli být po zásluze potrestáni.

Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila oznámení pouze posílilo podezření vůči Rusku. V téhle fázi, kdy jsou u obvinění osob, bychom asi neměli reagovat. Počkejme na další kroky, jak vyšetřování bude pokračovat, řekl. Česko by podle exministra spravedlnosti mělo žádat omluvu Ruska, ale až v době, kdy podezření potvrdí soudy.

Ruský agent byl v Praze na kávě

Obviněnými agenty ruské vojenské rozvědky GRU jsou Ruslan Boširov a Alexander Petrov. O tom, že se Boširov pohyboval v Praze, promluvila ve čtvrtek Ukrajinka Julia Čopivskaja, se kterou se nyní snaží spojit britští vyšetřovatelé. Žena byla do středy jeho jediným přítelem na Facebooku, pak si ho smazala.

Jeden z agentů ruské rozvědky obviněný z útoku novičokem Ruslan Boširov má na Facebooku pouze fotku Prahy. Jeden z agentů ruské rozvědky obviněný z útoku novičokem Ruslan Boširov má na Facebooku pouze fotku Prahy. | reprofoto Facebook

Čopivskaja pro server The Sun uvedla, že se s Boširovem setkala jen jednou v životě, a to před pěti lety právě v Praze. Hovořili spolu půl hodiny v jedné z kaváren v centru města. „Už s ním nejsem v kontaktu, neznám ho,“ řekla žena.

Že se Boširov v Praze skutečně pohyboval nebo k městu minimálně má vztah, dokazuje i jeho faceboový profil. Jediná fotka, která se na něm nachází, je z pražského Staroměstského náměstí.

Britský náměstek: Může za to Putin

Mezi britskými politiky setrvává přesvědčení, že za útokem byli nejvyšší ruští představitelé. Náměstek britského ministra vnitra Ben Wallace ve čtvrtek v rozhovoru pro BBC řekl, že útok instruoval osobně ruský prezident Vladimir Putin.

Britská vláda má podle Wallace pro svá tvrzení o podílu GRU na akci množství informací a důkazů od tajných služeb, které ale nemůže zveřejnit.

Na otázku, zda šéf Kremlu nese za útok odpovědnost, odpověděl, že „v konečném důsledku ano, protože je prezidentem Ruské federace a je to jeho vláda, která kontroluje finance a řídí vojenskou tajnou službu“. Cílem vlády v Londýně je podle náměstka nyní sdělit Rusku, že svým chováním porušilo mezinárodní právo a normy.

Na muže byl vydán evropský zatykač

Britská prokuratura ve středu oznámila, že má dostatek důkazů na to, aby Ruslana Boširova a Alexendera Petrova obvinila ze spiknutí s cílem zavraždit Skripala. Muži jsou také obviněni z pokusu o vraždu bývalého dvojího agenta i jeho dcery. Na dvojici byl vydán evropský zatykač. Prokuratura však o jejich vydání Rusko žádat nebude, taková snaha by prý byla marná. Šance na zatčení podezřelých v blízké budoucnosti jsou podle policie velmi malé.

Skripalovi byli otráveni 4. března nervovým jedem typu novičok v jihoanglickém městečku Salisbury. Po týdnech v intenzivní péči lékařů se nakonec oba z útoku zotavili. Kauzou se bude ve čtvrtek zabývat Rada bezpečnosti OSN.

marais ( 7. září 2018 09:12 )

Vypadá to spíše na nějaké amatery, kteří dostali zaplaceno. Když nám v Británii ubili Čecha, tak Meyová mlčela a s tímhle otravují celou Evropu..

majojo ( 7. září 2018 08:16 )

Ale jděte už s těma konspiracema do háje! Lenin byl taky v Praze a můžeme snad za velkou říjnovou revoluci?

snehulak ( 7. září 2018 08:09 )

Nevím jestli ti dva, nebo britská tajná služba jsou kouzelníci, ale vyskytnout se v tu samou vteřinu samostatně (jeden bez druhého na snímku z toho samého místa, vypovídá o celé kauze své. To už nemluvím o základním nesmyslu. Otřepat se po týdnu z napadení Novičokem, by nedokázal ani David Copperfield.

fotrpjotr ( 7. září 2018 05:11 )

Zítra pohádku S čerty nejsou žerty.

Antonin Blaha ( 6. září 2018 21:52 )

 Marmat mete pravdu takovych tupounu jako Vy potrebuji mit co nejvic.Gratuluji plode moderniho skolstvi a zazracne doby 😉

Zobrazit celou diskusi