Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Skripala otrávili novičokem Rusové, tvrdí už i Američané. Vyhlásí nové sankce

Autor: ČTK, kal, vei - 
9. srpna 2018
06:41

Nervově paralytický jed novičok proti bývalému dvojitému agentovi Sergeji Skripalovi a jeho dceři Julii použilo Rusko, oznámilo americké ministerstvo zahraničí. Američané kvůli tomu proti Rusku vyhlásí sankce. Rusko za útokem v britském Salisbury vidí i Britové a řada dalších zemí, pracovníky ruské ambasády kvůli tomu vyhošťovalo z Prahy i Česko. Británie krok Washingtonu vítá.

Skripala a jeho dceru letos v březnu v jihoanglickém Salisbury přiotrávil armádní jed novičok, který se vyráběl v Sovětském svazu. Oba byli v kritickém stavu hospitalizováni, ale postupně se z otravy zotavili a žijí na neznámém místě ve Spojeném království. Britské tajné služby z útoku proti Skripalovým obviňují Rusko, které podíl na incidentu popírá.

Video  První rozhovor Julie Skripalové po otravě: Léčba byla pomalá, bolestivá  - Reuters
Video se připravuje ...

Nové americké sankce proti Rusku vstoupí v platnost 22. srpna nebo blízko tomuto datu, oznámilo americké ministerstvo.

Spojené státy k rozhodnutí o odpovědnosti Ruska podle ministerské mluvčí Heather Nauertové dospěly v pondělí s využitím amerického zákona o kontrole a likvidaci chemických a biologických zbraní. O tom, jaké konkrétní důkazy Američany přesvědčily, se v prohlášení Nauertové nic nepraví.

„Po použití nervové látky novičok v pokusu o vraždu britského občana Sergeje Skripala a jeho dcery Julije Skripalové Spojené státy 6. srpna dospěly k závěru..., že vláda Ruské federace použila chemické nebo biologické zbraně v rozporu s mezinárodním právem,“ uvádí se v prohlášení. Sankce vstoupí v platnost po zveřejnění v úředním věstníku, pravděpodobně kolem 22. srpna.

„Británie vítá tyto kroky našich amerických spojenců,“ uvedl ve svém prohlášení mluvčí britského ministerstva zahraničí. „Silná mezinárodní odpověď na použití chemické zbraně v ulicích Salisbury vysílá do Ruska jasný vzkaz, že jeho provokativní, bezohledné chování nezůstane bez odezvy,“ dodal.

Američané dávají Rusku šanci

Televize NBC oznámila, že v souladu se zákonem citovaným Nauertovou mají mít sankce dvě fáze. Druhá má následovat po třech měsících, pokud Rusko neposkytne záruky, že napříště chemické nebo biologické zbraně nepoužije a vysloví souhlas s inspekcí OSN.

První fáze sankcí, která má vstoupit v platnost v srpnu, se podle NBC bude týkat obchodní výměny a finančních transakcí. Bude ale mít jen omezený dopad, protože se bude překrývat s jinými sankcemi, vyhlášenými už proti Rusku dříve.

Podstatně větší dopad by měla druhá fáze sankcí. Snížila by úroveň diplomatických styků, zakázala by ruské letecké společnosti Aeroflot provozovat lety do USA a prakticky by zastavila veškerou obchodní výměnu.

marmat ( 11. srpna 2018 12:51 )

Nepapali TO že lžičky... Nadýchal to před svým domem. ČTĚTE SOUDRUZI, ČTĚTE!

marmat ( 11. srpna 2018 12:49 )

Tajnou resp. SUPER tajnou zprávu ze živého spisu měli připravenou na adresu KUKU. CZ ale pak se ukázalo, že je to nik pro bulvár.... Tak to zase vrátili diziveho spisu.

marmat ( 11. srpna 2018 12:44 )

Léčit /KURÝROVAT

marmat ( 11. srpna 2018 12:41 )

Musíte se kurýr ať a rychle!!! Než vás Paranoia úplně pohltí a skončíte střemhlav do Macochy......

marmat ( 11. srpna 2018 12:37 )

Nepo.ere se asi hospodářsky, ale jako velký zraněný a pokořeny a usvedceny Ruský medvěd z dalších lži (mimo dopingy) bude mít třeba svoje prachy zablokovány dyl, než čekal a jeho kámoši z tajných operaci taky!!!

Zobrazit celou diskusi