Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Otec nemůže dýchat a má problém mluvit.“ Dcera exagenta Skripala volala rodině v Rusku

Autor: ČTK, vei - 
27. července 2018
06:56

Julija Skripalová, kterou v březnu na jihu Anglie spolu s jejím otcem přiotrávili neznámí útočníci armádním jedem, se telefonicky spojila se svou rodinou v Rusku. Oznámila to ruská média. Třiatřicetiletá Julija příbuzné informovala o zdravotním stavu svého otce, který zatím není schopen telefonického hovoru.

Po útoku jedem novičok, vyrobeném údajně v bývalém Sovětském svazu, byli Skripalovi hospitalizováni v kritickém stavu, ale postupně se z otravy zotavili a žijí na neznámém místě v Británii. Konzulární pomoc ruského velvyslanectví v Londýně Julija odmítla, její sestřenici Viktoriji Skripalové britské úřady nevydali k návštěvě vstupní vízum.

Julija podle ruských médií telefonovala do Ruska v úterý. Sdělila příbuzným, že její otec, bývalý ruský agent, vzhledem k problémům s dýcháním není schopen telefonovat. Šestašedesátiletý Skripal během léčení podstoupil tracheostomii a má vývod z průdušnice, který mu usnadňuje dýchání.

Viktorija Skripalová, která žije v ruské Jaroslavli, novinářům řekla, že si koncem července znovu zažádá o britské vízum.

Britské tajné služby z útoku proti Skripalovým obviňují Rusko, které podíl na incidentu popírá. Koncem června se v Británii otrávili další dva Britové, kteří přišli do styku s nervově paralytickou látkou nejspíš nešťastnou náhodou. Dawn Sturgessová na následky otravy zemřela, Charlie Rowley byl minulý týden propuštěn z nemocnice.

Taurus70 ( 27. července 2018 22:24 )

 Nejak to postrada cele smysl,Rusaci ji chteli otravit a ona se podle vyjadreni chce vratit domu za ktere stale poklada Rusko?Bud je to cele komedie od sameho zacatku nebo se zblaznila.Jak to do sebe zacina zapadat tak to vypada ze Rusaci tentokrat nebudou ti spatni😦😈

doktormediciny ( 27. července 2018 11:32 )

Ono je to podivne od zacatku.Ostatne si myslim, ze ani v te Anglii lůekari nemohou delat zazraky

asijo ( 27. července 2018 07:41 )

Britský novičok je svinstvo.

Zobrazit celou diskusi