Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Britové identifikovali útočníky s novičokem. Skripala otrávili Rusové, tvrdí

Autor: ČTK, bud - 
19. července 2018
07:22

Britská policie identifikovala osoby odpovědné za útok na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru jedem novičok. Oznámila to dnes britská média, která se odvolávají na informace vyšetřovatelů. Podle britské agentury Press Association (PA) jsou si jisti, že pachateli jsou Rusové. Žádná jména média neuvádějí. Náměstek britského ministra vnitra pro otázky bezpečnosti Ben Wallace zprávu označil za divokou spekulaci.

Vyšetřovatelé podle PA identifikovali pachatele útoku prostřednictvím záznamů z videokamer a kontrolou seznamu lidí, kteří v kritickém období přijeli do Spojeného království. „Jsou si jisti, že jsou to Rusové,“ napsala agentura.

Oficiální místa označují informace PA za spekulaci. „Myslím, že tento článek patří do složky 'špatně informované a divoké spekulace',“ komentoval Wallace zprávu britské agentury PA.

Nervově paralytickou látkou typu novičok, která se v 70. a 80. letech vyráběla v bývalém Sovětském svazu, byli Skripalovi otráveni před čtyřmi měsíci v jihoanglickém Salisbury. Moskva odpovědnost odmítla a incident vyvolal diplomatickou roztržku. Začátkem července se do kontaktu s jedem dostali nedaleko Salisbury Britové Dawn Sturgessová a Charlie Rowley. Žena před deseti dny zemřela, její partner v nemocnici bojuje o život.

Zřejmě šlo o dva útočníky

Informace o odpovědnosti ruských agentů za pokus o otravu Skripalových se objevovaly už dříve, žádná jména ale dosud nepadla. Spekulovalo se o tom, že Rusové přiletěli do Británie krátce před útokem a bezprostředně po něm zemi opustili. Šlo údajně o dvě osoby.

Dnešní informace PA, která se opírá o vyjádření zdrojů bezprostředně spojených s pátráním, větší podrobnosti neobsahuje. Uvádí se v ní, že podle vyšetřovatelů útok podniklo několik Rusů.

Video  První rozhovor Julie Skripalové po otravě: Léčba byla pomalá, bolestivá.  - Reuters
Video se připravuje ...

Rusko podíl na útoku energicky popírá. Kremelský vůdce Vladimir Putin po pondělním summitu s prezidentem USA Donaldem Trumpem v Helsinkách novinářům řekl, že britská obvinění jsou nepodložená. „Nikdo nepředložil žádné důkazy. Je to stejné jako obvinění, že se Rusko vměšovalo do amerických voleb,“ řekl Putin v rozhovoru pro americkou televizi.

Vyšetřovatelé podle PA identifikovali pachatele útoku prostřednictvím záznamů z videokamer a kontrolou seznamu lidí, kteří v kritickém období přijeli do Spojeného království. „Jsou si jisti, že jsou to Rusové,“ napsala agentura.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Agent_007 ( 19. července 2018 16:25 )

Britům věší jen pomatení lidé. https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/478270-o-zapojeni-rusu-do-otrav-novicokem-nevime-vy vraci-spekulace-britsky-politik.html

zada ( 19. července 2018 10:04 )

Ha,ha.... britové patří mezi největší lháře společně s amíky. Kam až ti chudáci musí zajít, aby občany Zeměkoule přesvědčili, že slované jsou zlo. Štvou prpti nám za svoji neschopnost umění politicky vládnout!!!! Protože oni za tu svoji politickou hrůzu, co předvádějí, musejí nalézt viníka! Když nebude Putin, bude to někdo jiný , hlavně, že je z východu a slovan!!! Britové a amíci... jděte se vycpat!

santikxauz ( 19. července 2018 10:02 )

To trvalo,než sehnali konspirační video,takže o čem to bude,Tři oříšky pro popelku nebo Mrazík.

krkoun ( 19. července 2018 09:12 )

Pane bože,to jsem rád, že to vyřešili,já jsem podezíral p.Babiše a p. Zemana!

milan59 ( 19. července 2018 09:03 )

Tak to je fakt HUSTÝ !!! Doufejme že taky zjistili britové jaký jim byl podán protijed že to tak rychle dali doktoři dohromady a oba dva to ve zdraví přežili bez následků !!! No hlavně proto aby tý protilátky mohli vyrobit víc když už tím NOVÍM ČOKEM byli otráveni dlaší osoby a jedna z nich to nepřežila

Zobrazit celou diskusi