Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Byl to hrdina.“ Trump uctil bodyguarda, kterého ve Skotsku zabila mrtvice

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
19. července 2018
12:38

Americký prezident Donald Trump během svého pobytu ve Skotsku přišel o člena ochranky Nolea E. Remagena. Speciální agent Trumpa doprovázel na golfové hřiště v Girvanu, během dne zkolaboval. Podle lékařů dostal mrtvici, přestože byl okamžitě převezen do nemocnice v Glasgow, Remagen nepřežil, informoval britský deník The Sun.

Tajná služba v oficiálním prohlášení popsala Remagena jako „naprosto oddaného profesionála“, který sloužil přes 19 let. „V neděli 15. července zvláštní agent americké tajné služby utrpěl mozkovou příhodu, na jejíž následky zemřel. Vše se odehrálo během návštěvy Skotska, na které jako součást ochranky doprovázel prezidenta Donalda Trumpa,“ uvádí prohlášení.

„Na žádost pozůstalých a tajné služby žádáme, aby bylo respektováno jeho soukromí.“  Prezident společně s manželkou Melanií uctili památku speciálního agenta Remagena, připojili se k jeho rodině a dalším agentům na základně v Marylandu a společně převzali jeho tělo.

Americký prezident Donald Trump se s manželkou Melanií připojil k přebírání těla zemřelého agenta. Americký prezident Donald Trump se s manželkou Melanií připojil k přebírání těla zemřelého agenta. | Reuters

„Naše srdce jsou naplněná zármutkem, truchlíme nad ztrátou oddaného agenta, manžela a otce,“ uvedl v prohlášení prezident Trump. „Rodina agenta Remagena zůstává v našich modlitbách,“ agent po sobě zanechal ženu a dvě malé děti.

Před prací u Tajné služby Remagen sloužil pět let u Námořní pěchoty Spojených států amerických. „Patřil mezi elitu, byl to hrdina. Melania i já jsme vděční za jeho službu vlasti, které obětoval život,“ dodal Trump. Upřímnou soustrast vyjádřila na twitteru také mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová.

První dáma USA přidala na twitteru také pochvalu pro Tajnou službu. „Agenti Tajné služby pracují oddaně a neúnavně, vděčím jim za bezpečí své rodiny. Já a prezident vám děkujeme za vaši službu a za všechno, co děláte,“ napsala.

Trumpova potupa v Helsinkách

Trump po pondělním summitu v Helsinkách sklízí kritiku nejen od svých oponentů, ale i od svých zastánců. Na pondělní tiskové konferenci po helsinském summitu byl Trump tázán, zda věří závěrům amerických zpravodajských služeb, že Rusko se vměšovalo do voleb ve snaze pomoci Trumpovi porazit demokratickou protikandidátku Hillary Clintonovou.

Americký prezident v reakci zapochyboval, že viníkem je Rusko. „Nevidím žádný důvod, proč by bylo,“ řekl prezident a dodal: „Prezident Putin byl dnes ve svém odmítnutí mimořádně silný a mocný.“

Šéf Bílého domu prohlásil, že se v Helsinkách přeřekl, když o Rusku mluvil. Místo slov „nevidím žádný důvod, proč by bylo (Rusko původcem vměšování)“, prý chtěl říci „nevidím žádný důvod, proč by nebylo“. Chtěl tedy naopak říct, že nevidí důvod, proč by se do voleb nevměšovalo právě Rusko. Svoje kritiky ale svým „přeřeknutím“ neutišil.

Video  „Studená válka je věcí minulosti.“ Putin s Trumpem narovnávali vztahy mezi Ruskem a USA  - Markéta Volfová, Lukáš Červený, reuters
Video se připravuje ...


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi