Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hospic, ve kterém nikdo neumírá sám. O nevyléčitelné se tu starají sami vězni

Autor: msj - 
9. července 2018
21:37

„Nikdo neumírá sám.“ Tak zní motto kalifornského hospicu, ve kterém vězni tráví své poslední dny. Jedná se o první licencovaný koncept, kde se vězni sami starají o vězně. Jsou jim na blízku, pomáhají sestrám a v posledních chvílích drží za ruku své umírající spolubydlící.

Nesmírná dávka empatie a posluchač, kterému vězni mohou svěřit svá poslední slova a výčitky za vykonané činy. To přesně potřebují vězni, kterým zbývá pár posledních hodin.

Do Kalifornské zdravotní kliniky vstupují nevyléčitelně nemocní vězni, kterým zbývají poslední tři měsíce života. Je zde zaměstnáno přibližně pětadvacet vězňů, kteří se starají o ty, jejichž dny jsou již sečteny. Společně se sestrami a lékaři se snaží co nejvíce zpříjemnit jejich poslední chvíle.

Sami pomocní vězni tráví v hospicu šestnáct hodin denně. Naučili se, jak přijmout fakt, že smrt patří k životu a že přátelé, které si v hospicu vytvoří, odcházejí na lepší místo. I přes takové emoční vypětí zůstávají bok po boku svých přátel a čtou jim například knihy, přebalují je nebo jim stříhají vlasy.

Poslední 3 dny se pomocní vězni od těch nemocných doslova nehnou. Nastěhují se k nim na pokoj a jsou s nimi do poslední chvíle. „Pomáhám jim se osprchovat nebo třeba přebalit. Poslouchám jejich příběhy. Jejich radosti a smutky. A v neposlední řadě je držím za ruku, když odcházejí,“ vypověděl vězeň Fernando Murillo.

 

Monikay ( 10. července 2018 12:15 )

Je to hezké, taková svépomoc... dělají něco užitečného

Zobrazit celou diskusi