Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Koukal z balkonu na sopku a málem přišel o nohu. Muž na Havaji se odmítl evakuovat

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
21. května 2018
10:45

Ostrov Havaj dál sužuje činnost sopky Kilauea, úřady hlásí první vážné zranění. Muže, který pozoroval řádění vulkánu z balkonu, zasáhla sopečná bomba. Havajan utrpěl rozsáhlé zranění dolní končetiny. Minulý týden došlo k masivní erupci vulkánu a novému výronu magmatu. Láva zablokovala dálnici a hlavní únikovou cestu z ohrožené oblasti, zničila už přes 40 budov, informovala stanice BBC.

Podle záchranářů se zatím jedná o jediné vážné zranění. Muž patří mezi zlomek lidí, kteří stále ještě neuposlechli výzvu k evakuaci. Seděl na balkoně svého domu a pozoroval lávu protékající kolem jeho obydlí. Z roztavené horniny však vylétla sopečná bomba, která dopadla na jeho nohu.

„Muž byl zasažen do holeně, kus žhavé hmoty mu v podstatě rozdrtil všechno od holeně dolů. S přihlédnutím k síle, jakou byla vymrštěna z proudu lávy, je to to samé, jako kdyby mu na nohu z obrovské výšky spadla lednička,“ popsala mužovo zranění mluvčí místního starosty.

Láva blokuje únikovou cestu

Zvýšenou aktivitu sopky sledují vědci z americké geologické služby USGS už tři týdny, situace se podle nich neustále zhoršuje. O víkendu zahájili záchranáři nucené evakuace z nejohroženějších oblastí. Práci jim komplikuje valící se láva, která zablokovala hlavní únikovou cestu a míří dál k oceánu.

Záchranáři varovali před únikem toxických plynů. Z lávy v okamžiku, kdy se dotkne vodní hladiny, začne stoupat dým obsahující kyselinu chlorovodíkovou a možná i drobné úlomky skla, experti uvedli, že lidem hrozí podráždění pokožky, očí a potíže s dechem.

Nevyzpytatelná sopka

„Když přijde rozžhavená hmota do kontaktu s mořskou slanou vodou, dojde k chemické reakci. Voda se změní na páru plnou kyseliny chlorovodíkové, někdy se dokonce objeví i drobné částečky skla,“ uvedli experti z USGS.

Přes víkend se podle geologů situace zhoršila, výrony magmatu byly mnohem silnější a frekventovanější a láva postupovala rychleji, než předpokládali. „Činnost sopky je v podstatě nepředvídatelná, všechno je teď velmi dynamické a stav se rychle mění,“ uvedla geoložka Carolyn Parchetová. „Největší strach máme z toho, že lidé zůstanou odříznuti od pomoci,“ dodala.

 

Zobrazit celou diskusi