Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kim hrozí zrušením historického summitu s Trumpem: Vadí mu denuklearizace i vojenské cvičení

Autor: ČTK, mah - 
16. května 2018
07:52

KLDR dnes opakovaně pohrozila zrušením chystaného summitu Kim Čong-una s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Zatímco za první možný podnět k odvolání vrcholné schůzky označil Pchjongjang společné vojenskému cvičení Jižní Koreje a USA, o několik hodin později hovořila KLDR o nepřípustném nátlaku Washigntonu na denuklearizaci KLDR. Severní Korea kvůli manévrům zrušila dnešní ministerská jednání s představiteli sousední země. Soul v reakci na to vyzval KLDR k rychlému obnovení vzájemných jednání.

Mezikorejské jednání, které se mělo konat na hraničním přechodu Pchanmundžom, se mělo věnovat následným opatřením navazujícím na dubnový summit obou korejských lídrů. Po jihokorejském prezidentovi Mun Če-inovi se má Kim setkat také s Trumpem, a to 12. června v Singapuru.

USA požaduje naprosté odzbrojení

Náměstek severokorejského ministra zahraničí podle oficiální agentury KCNA prohlásil, že jeho země nebude mít zájem o summit, pokud by se měl stát jednostrannou záležitostí, během níž bude Trump tlačit na Kima, aby se vzdal jaderných zbraní.

Severkokorejský činitel se ohradil proti výrokům Trumpova bezpečnostního poradce Johna Boltona, podle něhož by měl být v případě KLDR uplatněn „libyjský model“ jaderného odzbrojení a dosaženo „úplné, ověřitelné a nevratné demontáže“ jaderných zbraní.

Společné letecké cvičení pod názvem Max Thunder provádí Washington se Soulem každý rok. Manévry trvají vždy zhruba dva týdny. KLDR kritizovala i nynější cvičení, kterého se letos účastní zhruba stovka stíhacích letadel. Podle agentury Jonhap je od pátku do něho zapojeno mimo jiné osm „neviditelných“ stíhaček F-22 Raptor a blíže neupřesněné množství strategických bombardérů B-52.

Pchjongjang společná cvičení amerických a jihokorejských vojáků označuje za bezpečnostní hrozbu, provokaci a přípravu na invazi do Severní Koreje.

Cvičení jako provokace

„Toto cvičení, které je namířeno proti nám a které probíhá v celé Jižní Koreji, je flagrantním napadením Pchanmundžomské deklarace (výsledku mezikorejského summitu) a záměrnou vojenskou provokací, jež je v rozporu s pozitivním politickým vývojem na Korejském poloostrově,“ uvedla ve svém prohlášení severokorejská agentura KCNA.

„Spojené státy budou muset také pečlivě zvážit osud plánovaného summitu Severní Koreje a Spojených států ve světle tohoto provokativního vojenského povyku vedeného společně s jihokorejskými orgány,“ dodala KCNA podle agentury Jonhap.

Spojené státy nebyly o žádné změně postoje KLDR informovány, sdělila dnes mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová s tím, že USA budou nadále pokračovat v přípravách summitu.

Mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení dnes podle agentury AP uvedl, že rozhodnutí zrušit dnešní jednání je proti duchu úmluvy vůdců obou Korejí, kteří se během dubnové historické schůzky zavázali usilovat o trvalý mír a celkovou denuklearizaci poloostrova.

Přípravy na summit pokračují

Vztahy mezi KLDR na jedné straně a jejím jižním sousedem a Spojenými státy na straně druhé se začaly uvolňovat před letošními zimními olympijskými hrami v jihokorejském Pchjongčchangu. Výsledkem byl mimo jiné společný nástup obou korejských týmů pod jednou vlajkou na únorových hrách a na konci dubna pak i setkání Kim Čong-una s jihokorejským prezidentem Mun če-inem na hranici mezi oběma Korejemi.

Vrcholem diplomatické ofenzivy, jejímž hlavním cílem má být podle Washingtonu denuklearizace komunistické KLDR, má být červnové setkání mezi Trumpem a Kimem. Oba si přitom ještě před několika měsíci vyměňovali osobní urážky a navzájem si hrozili zničením.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

terezkaterka33333 ( 16. května 2018 11:38 )

Správne. Nech Amerika podpíše zmluvu, že obojstranne s KĽDR zrušia atómový výskum a zbrane. Potom to bude správne a spravodlivé. Nie Amerika môže mať všetko a iný štát sa môže brániť palicami. Amerike nehodno veriť. Je to najzločinecký štát s jeho NATO.

zadnice ( 16. května 2018 10:36 )

USA prostě nedá pokoj a musí cvičit a převádět sílu!!!

jana999 ( 16. května 2018 09:00 )

někde jsem četla, že by pro ameriku byla katastrofa, kdyby se jižní a severní korea spolu domluvila, nevím proč se do nich amíci pletou, at se domluví samy

Antonin Blaha ( 16. května 2018 05:58 )

 Troubeline aspon vidis co to pro Ameriku znamena drzet slovo,atomovych zbrani se nezrikej je to jedina moznost jak je udrzet z dosahu😉

Zobrazit celou diskusi