Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Izolace není cestou vpřed, varovala Merkelová v Davosu. Státy podle ní musí spolupracovat

Autor: ČTK, var - 
24. ledna 2018
16:41

Německá kancléřka Angela Merkelová na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu varovala před protekcionismem a novým nacionalismem. Izolace podle ní není řešením. Ministr financí USA Steven Mnuchin přijel na fórum se vzkazem, že politika Trumpovy administrativy je dobrá jak pro USA, tak pro zbytek světa. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) do Davosu přijede ve čtvrtek. 

Před protekcionismem a novým nacionalismem varovala ve středu ve svém vystoupení na Světovém ekonomickém fóru v Davosu německá kancléřka Angela Merkelová. Snaha o izolaci podle ní není řešením výzev, kterým v současném světě státy čelí. Světové společenství ujistila, že navzdory komplikacím při sestavování nové vlády bude Německo i nadále přispívat k řešení mezinárodních krizí.

Jsme přesvědčeni, že izolace není cestou vpřed. Jsme přesvědčeni, že musíme spolupracovat, že protekcionismus není správnou odpovědí,“ uvedla Merkelová na hospodářském fóru ve švýcarském horském letovisku.

Národní egoismus, populismus a polarizující atmosféru v mnoha státech světa podle Merkelové vyvolal i strach lidí, že tváří v tvář digitalizaci a celosvětovým změnám zůstanou pozadu. Podle Merkelové pochybují nyní lidé i o tom, zda může multilaterální spolupráce vyřešit jejich problémy. Pravicový populismus, který posiluje v reakci na tyto obavy, ale Merkelová považuje za jed.

Německo chce být silným hráčem při řešení krizí

Mezinárodní společenství kancléřka ujistila, že Německo chce být i navzdory aktuálním problémům kolem vzniku nové vlády silným hráčem při řešení krizí. „Německo chce být zemí, která bude i v budoucnu přispívat ke společnému řešení problémů budoucnosti,“ uvedla Merkelová.

Video  Jako když vrže starý traktor: Egypťané zahráli německou hymnu a Merkelová trnula  - Reuters, Youtube, Egypt TV
Video se připravuje ...

Ve svém projevu vyzvala předsedkyně německé vlády členské státy EU, aby ještě více spolupracovaly v zahraniční politice. Nutné je to podle ní především proto, že se velká část světových konfliktů odehrává „před našimi dveřmi“. Jako příklad uvedla válku v Sýrii, ve které EU podle ní nehrála prakticky žádnou roli.

Evropa by si podle Merkelové také neměla stěžovat, pokud některé země změní své daňové systémy, jako to před časem udělaly Spojené státy. Místo toho by měla odpovědět vlastními reformami.

Přijdou další agresivní obchodní kroky USA

Spojené státy jsou absolutně oddány svobodnému a spravedlivému obchodu a mezi politikou prezidenta Donalda Trumpa „Amerika na prvním místě“ a jeho vírou v obchodní spolupráci s ostatními státy neexistuje žádný nesoulad. Na Světovém ekonomickém fóru v Davosu to prohlásil ministr financí USA Steven Mnuchin. Učinil tak jen dva dny poté, co Trump podepsal nová cla na dovoz praček a solárních panelů.

Před čtvrtečním příjezdem prezidenta Trumpa ministr financí Steven Mnuchin a ministr obchodu Wilbur Ross v rozhovoru s novináři obhajovali agresivní obchodní kroky přijaté Spojenými státy a sdělili, že další přijdou. Jak poznamenal list Financial Times, Steven Mnuchin přijel do Davosu s nekompromisním vzkazem světu, že politika Trumpovy administrativy je dobrá jak pro USA, tak pro zbytek světa.

Prohlásil také, že slabší dolar je v krátkodobém horizontu pro americký obchod plusem, nicméně očekává, že příznivý hospodářský vývoj měnu dlouhodobě podpoří. V dlouhodobém horizontu je síla dolaru odrazem síly americké ekonomiky a toho, že je a zůstane primární rezervní měnou. Mnuchin zopakoval cíl Bílého domu dosáhnout ekonomického růstu na úrovni tří a více procent.

Babiš poobědvá s Junckerem

Hlavní poradce čínského prezidenta Si Ťin-pchinga Liou Che prohlásil, že Čína letos učiní další kroky v otevírání svého trhu, zmírní restrikce vstupu zahraničních firem do finančnictví, zpracovatelského sektoru a služeb, zintenzivní úsilí při ochraně duševního vlastnictví a bude pracovat na zvýšení dovozu. Zdůraznil, že Peking je proti všem formám protekcionismu a ke světové globalizaci směřuje konkrétními činy.

Generální ředitel banky Andrej Kostin na fóru uvedl, že druhá největší ruská banka VTB zvažuje koupi středněvelké banky Vozrožděnije, která na žebříčku ruských věřitelů figuruje na 36. místě. VTB se také dohodla na půjčce čínské společnosti CEFC ve výši pěti miliard eur (127 miliard Kč) na financování koupě akcií společnosti Rosněfť. 

Premiér Andrej Babiš (ANO) se ve čtvrtek v Davosu setká s premiéry Lucemburska Xavierem Bettelem, Portugalska Antóniem Costou, Estonska Jürim Ratasem a Izraele Benjaminem Netanjahuem. Chystá se také vystoupit v panelové diskusi, která ponese téma Vytváření společné vize pro Evropskou unii. Bude jednat i s předsedou Valného shromáždění OSN Miroslavem Lajčákem a zúčastní se oběda s dalšími evropskými politiky včetně šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera. Informoval o tom Úřad vlády.

Video  Angela Merkelová se setkala s prezidentem Zemanem  - Blesk/ Tadeáš Provazník
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi