Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ajhama (8) unesl ISIS: Dítě poslalo výhrůžky Trumpovi a sní o cestě do USA

Autor: Darina Jíchová - 
25. ledna 2018
05:46

Osmiletý Ajham Azad miluje Ameriku a trvá na tom, že bude mluvit pouze anglicky. Jeho snem je stát se „Američanem“, až vyroste. Kde se u něj vzala láska ke Spojeným státům, není jasné, poslední dva roky strávil v Rakce, v hlavním sídle teroristické organizace Islámský stát. Iráckého chlapce unesl jeden z vojáků ISIS a jeho manželka, která do Sýrie přišla z USA.

„Miluju Ameriku, chci tam jet se svou rodinou. Chci tam jet s ní,“ uvedl chlapec. Odkazoval k ženě, se kterou žil v Rakce. „Její jméno je Um Jusuf, ale ve skutečnosti se jmenuje Sam,“ řekl reportérce ze CNN. Sam utekla z USA do Sýrie, kde se přidala k ISIS a provdala se za jeho člena. Ajham řekl, že ženu miluje jako matku. Nicméně ona a její manžel ho unesli.

Nové jméno a nová rodina

V srpnu roku 2014 dobyl ISIS iráckou provincii Sindžar, extrémisti oblast napadli zvláště proto, že v ní žije náboženská skupina jezídů, které teroristická skupina označuje za „přisluhovače ďábla“. Ženy a dívky si odvedli do Rakky jako sexuální otrokyně. Muže zabili a malé chlapce unesli za účelem udělat z nich dětské vojáky. Téměř 10 tisíc jezídů bylo zabito nebo uneseno. 

Když islamisté vnikli do Ajhamovy vesnice, schoval se se svou matkou do stodoly. Jeho matka právě rodila. Než se jeho mladší bratr narodil, vojáci je oddělili. Chlapci v té době byly 4 roky. Třikrát ho vojáci prodali, pak se dostal k Sam a jejímu džihádistickému muži marockého původu. S nimi přišel do Rakky. Pod jejich vedením se rychle z malého dítěte změnil v radikálního vojáka. Vzali mu všechno: rodinu, víru, identitu i jeho jméno. Přejmenovali ho na Abdulláha.

Výcvik malého zabijáka

Učili ho, že musí zabíjet lidi z jeho vlastní komunity. Po této zkušenosti začal Ajham skrývat, že pochází z jezídského prostředí. „Říkali mi: musíš zabíjet. Jestli se tam někdy vrátíš, musíš zabít každého jezída,“ vypověděl Ajham. „Nikomu jsem pak neřekl, že jsem taky jezíd. Myslel jsem, že pak nebudu muset zabíjet a nikdo nezabije mě.“

Reportéři CNN se ho zeptali, zda chce jezídy skutečně zabíjet. „Ne, ne, ne. Nechci zabít nikoho,“ řekl vyděšeně. Ajham se ve společnosti Sam a jejích biologických dětí rychle naučil anglicky. Spřátelil se s jejím desetiletým synem Josephem, popsal ho jako svého nejlepšího přítele. Jednoho dne k nim přišli vojáci a chlapce odvedli. Potřebovali je do cizojazyčného propagandistického videa.

Zbraně, propaganda a výhrůžky

Sam byla proti, ale proti mužům neměla žádnou šanci. Vyhrožovali, že pokud nesvolí, zabijí ji. „Přiložili jí zbraň k hlavě a řekli, že to musí dovolit. Ona nakonec souhlasila,“ vzpomínal Ajham. Na snímcích oba chlapci působí sebevědomě. „Moje zpráva pro Trumpa, pro loutku v rukou židů, je: Alláh nám slíbil vítězství, slíbil, že zajistí váš pád,“ říká Joseph na videu. „Tahle bitva se neskončí v Rakce nebo Mosulu. Skončí u vás, v Americe.“

Chlapec strávil 3 roky v zajetí ISIS. Chlapec strávil 3 roky v zajetí ISIS. | reprofoto/youtube

Video ukazuje, jak chlapci nabíjí kalašnikov a skrývají se za rozstřílenou zdí, skrze jejíž díry pak pálí na nepřátele. Díky těmto snímkům Ajhamova rodina zjistila, že chlapec žije. „Viděli jsme to na Facebooku, po letech jsme měli alespoň malou naději, že je naživu,“ řekl jeho strýc Tahsin Elias.

Oběť, nebo teroristka

Sam v Ajhamově výpovědi vystupuje jako žena, které na chlapci velmi záleželo, a byla rozpolcená mezi svou extrémistickou vírou a lidskostí. Nedopustila, aby Ajham zapomněl jména své skutečné rodiny, doufala, že je jednou najde. „Říkala, nezapomeň na ně. Říkala, že je jednou najdu,“ prohlásil Ajham. Ten den skutečně přišel. Koalice pod americkým vedením dobyla Rakku. „Všichni jsme měli strach,“ komentoval útok Ajham.

Samin manžel byl při zteči zabit, žena se pokusila se všemi dětmi utéct, ale syrsko-kurdské milice ji zajaly. Ajham se mohl vrátit zpátky do Iráku, kde na něj čekal jeho strýc. „Musí jít se svou rodinou a ty zase s tou svou,“ vysvětlil chlapci Elias. Sam a její děti se podle všech zpráv stále nachází v Sýrii. „Joseph mi řekl, abych na něj nezapomněl,“ uvedl Ajham s úsměvem. „Řekl, jestli se potkáme a ty mě nepoznáš, protože jsi zapomněl, hodím po tobě bobky,“ zopakoval slova svého kamaráda.

Nemůže se vyrovnat s realitou

Ajham má potíže přijmout, co se děje. Jeho matku unesli džihádisti a její osud je neznámý, jeho otec se mezitím znovu oženil a s novou rodinou se odstěhoval. Jeho mladší bratr, jehož porodu byl svědkem, je také v péči jeho strýce. Dvakrát týdně chodí k dětské psycholožce. „Neví, kdo je jeho skutečná rodina. Zda jsou to lidé z Iráku, které si sotva pamatuje, nebo Sam, Joseph a zbytek lidí, se kterými žil v Sýrii,“ shrnula situaci lékařka.

„Pamatuje si na matku a čerstvě narozeného bratra, ale více myslí na tu ženu a její děti. Je to chytrý kluk, bude v pořádku,“ domnívá se Elias. Ajham je veselé dítě, neustále mluví v angličtině, i když mu skoro nikdo nerozumí. Když se ho ale někdo zeptá na život v Rakce, zesmutní, je tichý a vyhýbá se očnímu kontaktu. „Stále doufá, že se bude moct vrátit ke své ISIS rodině,“ uvedla psycholožka.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi