Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Revoluce v modlení? Papež František chce upravit Otčenáš

Autor: ČTK - 
9. prosince 2017
10:00

Papež František navrhl změnu jedné části Otčenáše, protože podle něj není přesná. Nelíbí se mu věta "neuveď nás v pokušení". Papež se domnívá, že ji je potřeba změnit, neboť v této podobě naznačuje, že Bůh lidi ponouká k hříchu.

František v rozhovoru s italskou televizí řekl, že nynější znění není dobrým překladem a měla by ji nahradit prosba: Nenech nás upadnout v pokušení".

Otčenáš je nejznámější z modliteb křesťanů. Papež řekl, že římskokatolická církev už nové znění používá jako alternativu a že by se podobně měly zachovat i další církve.

Nedopusť, abych upadl v pokušení, protože jsem to já, ne Bůh, kdo mne pokouší. To otec nedělá, otec vám pomáhá se vzchopit," řekl papež.

Překlad znění Otčenáše pochází z Vulgaty, tedy latinského překladu bible pořízeného na přelomu 4. a 5. století z původních jazyků.

Podle Ruska je návrh neaktuální

Ruská pravoslavná církev označila jeho návrh za neaktuální. Vycházíme z toho, že překlad do ruštiny, přesněji do církevní slovanštiny, vylučuje rizika, o kterých mluví papež," uvedl mluvčí moskevského patriarchátu Vachtang Kipšidze.

Papež František se nevyhýbá ožehavým otázkám víry od začátku svého pontifikátu, napsal server BBC. Kromě jiného řekl, že by se církev měla omluvit homosexuálům za svůj dosavadní postoj k nim. Současné tábory pro uprchlíky srovnal s koncentračními tábory a má pochopení pro ty, koho označuje za nedokonalé katolíky, například pro lidi, kteří po rozvodu uzavřou nový sňatek.

auslak ( 9. prosince 2017 11:09 )

To by byla revoluce , kdyby vystoupil a řekl , že náboženství vzniklo když prvý podvodník potkal prvního blbce. Nebo řekl , že ve jménu kterého náboženství a kterého Boha se na světě ještě nevedly války.

naidka ( 9. prosince 2017 10:42 )

Podle titulku článku mě napadlo, že chce do Otčenáše zamontovat Salam alejkum, moc daleko od pravdy to není.

sores ( 9. prosince 2017 10:35 )

Hlavně ať už konečně zruší celibát, i ti pobožný jsou jen lidé co potřebují od přírody jako každý živočich na planetě sex!!!!!!! Je to služebník boží na kulový!

Zobrazit celou diskusi