Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Papež přijal lídry zemí EU. Sobotka ho pozval do Česka

Autor: ČTK - 
24. března 2017
19:25

Papež František přijal prezidenty a premiéry 27 zemí Evropské unie včetně českého zástupce Bohuslava Sobotky (ČSSD). S nejvyššími představiteli unijních států s výjimkou Británie se setkal den před jejich římským summitem, který má připomenout 60 let evropské integrace. Sobotka pozval Svatého otce na návštěvu do České republiky. 

„Evropa není konglomerát pravidel nebo příručka protokolů a procedur. Je to způsob života, způsob chápání člověka založený na jeho transcendentní a nezcizitelné důstojnosti jako něčeho většího než prostě jen součtu práv k obraně či nároků k vymáhání,“ upozornil papež v projevu k evropským státníkům.

Evropa má podle něj k dispozici ve světě jedinečné dědictví myšlenek a duchovních hodnot, které mohou být dobrým lékem na „hodnotové vakuum“, které je živnou půdou pro nejrůznější druhy extremismu.

Zástupci 27 států a vedení Evropské unie naslouchá proslovu papeže Františka. Chyběli zástupci Velké Británie, která se rozhodla Unii opustit. Zástupci 27 států a vedení Evropské unie naslouchá proslovu papeže Františka. Chyběli zástupci Velké Británie, která se rozhodla Unii opustit. | Reuters

Český premiér Bohuslav Sobotka papežovo vystoupení ocenil s tím, že papež silnými slovy podpořil evropský projekt jako reakci na hrůzy 20. století, podpořil myšlenku solidarity v rámci Evropy a zdůraznil její křesťanské kořeny. „Jsem rád, že jsem slyšel, co jsem slyšel,“ řekl premiér.

V Římě chtějí - jen několik dní před tím, než Britové oficiálně zahájí vyjednávání o podobě svého odchodu z unie - ostatní země EU zdůraznit své odhodlání postupovat dál v evropském projektu dohromady. „Evropa je naší společnou budoucností,“ zní poslední věta v připraveném návrhu deklarace. „Když tělo ztratí smysl pro směr a už se nedokáže dívat kupředu, přichází regrese a - v delším časovém horizontu - smrt,“ upozornil politiky papež.

Závěrečnou deklaraci by podle Sobotky v sobotu měli podepsat všichni účastníci neformální schůzky, na které bude chybět britská premiérka Theresa Mayová. Z Varšavy přitom zněly do poslední chvíle výhrady, problémy dával najevo také řecký premiér Alexis Tsipras. „Pokud se to povede, bude to důležitý signál. Protože před deseti lety v Berlíně se něco takového nepovedlo,“ podotkl v pátek večer před novináři český premiér.

Papež vyzdvihl spolupráci a otevřenou Evropu

„Ve světě, který dobře znal tragédie zdí a dělení, bylo velmi významné spolupracovat. Bylo zásadní pracovat na společné a otevřené Evropě, strhnout nepřirozené překážky, které dělily kontinent od Baltského k Jaderskému moři,“ uvedl František.

Zástupci 27 států a vedení Evropské unie naslouchá proslovu papeže Františka. Chyběli zástupci Velké Británie, která se rozhodla Unii opustit. Zástupci 27 států a vedení Evropské unie naslouchá proslovu papeže Františka. Chyběli zástupci Velké Británie, která se rozhodla Unii opustit. | ČTK

Italský premiér Paolo Gentiloni ve svém vystoupení zdůraznil potřebu bojovat s nerovností a sociální nespravedlností. „Za našimi hranicemi je neklidný svět, je v něm příliš mnoho bolesti,“ řekl. Lidé podle něj přicházejí do Evropy ve snaze najít bezpečí a důstojnost.

„Musíme být pyšní na to, že náš společný domov je chápán jako bezpečné útočiště,“ poznamenal premiér země, která nyní z EU zaznamenává největší počty přicházejících migrantů, především ze severní Afriky. Řím neformální summit v sobotu hostí proto, že právě zde byly před šedesáti lety podepsány smlouvy o vytvoření Evropského hospodářského společenství (EHS) a Evropského společenství pro atomovou energii (Euratom).

Sobotka pozval papeže

Premiér Bohuslav Sobotka využil příležitosti a pozval Svatého otce na návštěvu České republiky. Návštěva by se mohla uskutečnit v červnu, kdy se bude konat pieta k 75. výročí vypálení obce Lidice nacisty, na kterou již papeže pozval prezident Miloš Zeman.

Zástupci 27 států a vedení Evropské unie naslouchá proslovu papeže Františka. Chyběli zástupci Velké Británie, která se rozhodla Unii opustit. Zástupci 27 států a vedení Evropské unie naslouchá proslovu papeže Františka. Chyběli zástupci Velké Británie, která se rozhodla Unii opustit. | Reuters

„Znovu jsem papeže pozval k návštěvě České republiky. Podpořil jsem tak snahu české diplomacie, která dlouhodobě usiluje o to, aby Českou republiku navštívil,“ uvedl premiér. „Byl by to dobrý signál. Pozvání tu je jak ze strany prezidenta, tak ze strany předsedy vlády," dodal.

Premiér Sobotka tento týden oznámil, že chce za ministra průmyslu stávajícího 1. náměstka Jiřího Havlíčka:

Zobrazit celou diskusi