Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vlkův pohřeb: Jeho rakev vystaví, květiny nahradí příspěvky. Dorazí papež?

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
20. března 2017
13:04

Týmy pražského arcibiskupství a kanceláře prezidenta republiky ladí detaily pohřbu zesnulého kardinála Miloslava Vlka. Hlásí se první hosté, rozhoduje se, kde bude ve čtvrtek a v pátek vystavená rakev s ostatky kardinála. Pohřeb bude v sobotu v 11 hodin v katedrále svatého Víta. Víme jeho podobu. 

Detaily budou známé odpoledne. Dílčí informace se ale Blesk.cz už podařilo zjistit. Například i to, že se posledního rozloučení s kardinálem, který si nebral před politiky servítky, nezúčastní prezident Miloš Zeman. „Smuteční věnec prezidenta republiky je dostatečným vyjádřením úcty,“ řekl Blesk.cz prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Ve smutečním oznámení je však zmíněno, aby lidé při posledním rozloučení s kardinálem namísto květinových darů přispěli na Domácí hospic Duha v Hořicích.

Kde vystaví rakev?

Ohledně toho, kde bude vystavena rakev, je už jasno. Míst bude hned několik. Ostatky zemřelého kardinála Miloslava Vlka budou ve čtvrtek od 17 do 21 hodin vystaveny v otevřené rakvi v  katedrále sv. Víta a v pátek od 15 do 21 hodin v kostele sv. Benedikta na Hradčanech. 

„Jednání v tuto chvíli stále probíhají. Brzy by mělo být jasné, i zda bude popřípadě jednodušší přístup na Pražský hrad a do katedrály," řekl Blesk.cz mluvčí pražského arcibiskupství Stanislav Zeman. Informace uveřejnilo arcibiskupství na svém webu.

Dorazí papež František?

Spekuluje se  o možné účasti papeže Františka. Ten nemocnému Vlkovi na konci ledna telefonoval. Dovolal se ale jen do hlasové stránky. „Milý kardinále Vlku, tady papež František, volám, abych vás pozdravil a ujistil vás, že se modlím za vaše zdraví. Velké objetí! Ať vám Pán požehná!“ nahrál svůj vzkaz Papež.

VIDEO: Telefonát papeže nemocnému kardinálu Vlkovi. Co mu František vzkázal? 

Video  Zemřel kardinál Vlk (+84): Poslední telefonát od papeže!  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

O pár týdnů později poslal úřadujícímu kardinálovi Dominiku Dukovi kondolenční telegram. Vyzdvihuje v něm Miloslava Vlka kvůli jeho postojům a podpoře církvi. „S obdivem vzpomínám na jeho houževnatou věrnost Kristu, navzdory strádání a pronásledování namířenému proti církvi,“ píše v kondolenci papež František.

Zádušní mši odslouží Duka

Další hosté se v tuto chvíli podle mluvčího Pražského arcibiskupství Stanislava Zemana hlásí. Sobotní zádušní mši bude sloužit arcibiskup Dominik Duka.

Arcibiskupství očekává, že na pohřeb kardinála Vlka dorazí další kardinálové a biskupové přinejmenším z okolních zemí a také z náboženského Hnutí fokoláre, k němuž se kardinál Vlk hlásil. „Ve čtvrtek by tedy mělo být jasné, kdo z hostů a to i ze zahraničí dorazí,“ dodal mluvčí.

Poslední fotografii Miloslava Vlka zveřejnila na jeho webu jeho sekretářka. Na smrtelné posteli kardinála neopustil bojovný duch, Vlk se rozloučil „palcem nahoru“. Poslední fotografii Miloslava Vlka zveřejnila na jeho webu jeho sekretářka. Na smrtelné posteli kardinála neopustil bojovný duch, Vlk se rozloučil „palcem nahoru“. | www.kardinal.cz

Liturgický průvod bez pompézností

Poslední rozloučení a zádušní mše za kardinála Miloslava Vlka začne v sobotu zhruba v 11 hodin. „Nebude příliš pompézní – přípravný tým ji uzpůsobil tak, jak by se to bývalo líbilo panu kardinálu Vlkovi,“ řekl k chystanému církevnímu ceremoniálu mluvčí arcibiskupství Zeman. Hudba prý nebude tak pompézní ale lidová.

Celý obřad začne liturgickým průvodem kněží a církevních hodnostářů, kteří vyjdou z arcibiskupského paláce u Pražského hradu. Rakev ale součástí průvodu nebude – už bude uložena v katedrále sv. Víta. „Podstatná část katedrály bude otevřena pro veřejnost,“ doplnil Zeman. Na Hrad by tou dobou neměla platit tak tvrdá bezpečnostní opatření.

Podle naplánovaného itineráře by zádušní mše měla trvat asi dvě hodiny. „A až proběhne zádušní mše, tak se ostatky kardinála Vlka spustí do kaple arcibiskupů, která je v levé lodi katedrály a to bude závěr,“ doplnil k obřadu Zeman.

Na pohřeb chtějí Bělobrádek i Gazdík

Hnutí Starostové a nezávislí musí kvůli pohřbu Miloslava Vlka upravovat také program svého volebního sněmu. Dopolední část se totiž děje s posledním rozloučením kardinála. Toho se chtějí účastnit i politici, které si STAN pozvali jako hosty.

„Určitě budeme muset učinit nějakou změnu programu. I já sám bych se chtěl zúčastnit pohřbu pana kardinála,“ řekl k tomu šéf STANu Petr Gazdík. Podobnou situaci řeší i šéf KDU – ČSL Pavel Bělobrádek.

Blesk.cz řekl, že se chce také zúčastnit Vlkova pohřbu. „Jen se musí vyřešit časové překrytí se sněmem STAN,“ dodal Bělobrádek.

Naposledy se chce s kardinálem Vlkem a svým bývalým šéfem rozloučit také ministr kultury Daniel Herman (KDU - ČSL). Naopak, vedle prezidenta Zemana bude chybět také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Pan premiér bude v sobotu na dlouhodobě plánované zahraniční pracovní cestě v Římě, kde bude zastupovat ČR na summitu EU,“ řekl Blesk.cz Sobotkův mluvčí Martin Ayrer.

va45 ( 21. března 2017 13:11 )

Cirkev nic jiného nedělala než tahala peníze z lidí.Pořád mají málo.

salto ( 20. března 2017 14:49 )

Že by opět desátky?

deratizater ( 20. března 2017 14:14 )

Že je hanba nefackuje církevní pokrytce co si hrají na chudáky .Za miliardy z tučných restitucí nakupuje spekulačně katolická církev pozemky a nemovitosti a část ukládá do Vatikánských bank.A charitu dělají za státní peníze nebo z darů občanů .

Zobrazit celou diskusi