Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kardinála Vlka (†84) pohřbí v sobotu. Jeho gesto na poslední fotce povzbudí

Autor: zst, ČTK - 
19. března 2017
17:00

Pohřeb kardinála Miloslava Vlka (†84) bude v sobotu 25. března v 11 hodin ve svatovítské katedrále v Praze. Předtím budou moci lidé uctít památku u jeho těla, které tu bude vystavené ve čtvrtek a v pátek. Vlk zemřel v sobotu dopoledne na rakovinu plic, která se mu rozšířila do kostí. Jeho sekretářka uzavřela kardinálovy webové stránky popisem posledních dní, jeho rozpoložením i poslední fotkou Vlka, pravděpodobně z nemocnice.

„Dnes, v 9:50 hodin dokončil své pozemské putování kardinál Miloslav Vlk. Zemřel v nemocnici, provázen tichou modlitbou svých blízkých,“ napsala v sobotu Hana Pohořalá.

„Nemocniční pokoj kardinála Vlka se stal místem setkání: Setkáním s bolestí a nemocí, především však setkáním s řadou lidí, kteří za ním každý den přijížděli z nejrůznějších koutů Čech, ale i ze zahraničí,“ popsala poslední kardinálovy dny a připojila fotografii nejspíš z nemocničního pokoje, na které na smrt nemocný Vlk ukazuje „palec nahoru“.

Poslední fotografii Miloslava Vlka zveřejnila na jeho webu jeho sekretářka. Na smrtelné posteli kardinála neopustil bojovný duch, Vlk se rozloučil „palcem nahoru“. Poslední fotografii Miloslava Vlka zveřejnila na jeho webu jeho sekretářka. Na smrtelné posteli kardinála neopustil bojovný duch, Vlk se rozloučil „palcem nahoru“. | www.kardinal.cz

„Dny v nemocnici prožíval ve velikém odhodlání a naději, že bude moci ještě „žít, jak žít se má“…, aby to vyjádřil slovy textu Jiřího Grossmana ze své oblíbené písně. Přijímal s odevzdaností pokyny lékařů a často opakoval: „Musíme být trpěliví“. Velká touha po životě byla však u něj spojena s bytostnou připraveností „odejít i zůstat“,“ připojila Vlkova sekretářka, aby dodala: „V posledních měsících vícekrát opakoval, že tady na zemi nelze vyjádřit Bohu vděčnost dostatečně, že se těší na chvíli, kdy bude moci Bohu poděkovat tváří v tvář.“

Kardinál se divil, kolik lidí na něj myslí

„Při jedné návštěvě vyjadřoval údiv nad tím, kolik lidí se za něj modlí, kolik lidí na něj myslí, kolik lidí za ním přichází, kolik lidí ho pozdravuje, v kolika farnostech, klášterech a komunitách jsou organizovány modlitby. Byl v úžasu, překvapen. Jak je to jen možné, ptal se…. Spontánně jsem reagovala, že je to přece láska, kterou během svého života daroval lidem a která se mu teď od nich vrací. Zamyslel se… a na jeho tváři se objevil souhlasný úsměv,“ napsala také Pohořalá.

V posledních dnech prý musely být návštěvy nemocného kardinála omezeny kvůli jeho zdravotnímu stavu. Sekretářka zakončila příspěvek poděkováním lékařům a zdravotnímu personálu. Vlk zemřel v nemocnici na pražském Karlově náměstí. O jeho zdraví se staral na dálku i papež František. Takto mu telefonoval, kdyz se o jeho zhoršujícím se zdravotním stavu dozvěděl:

Video  Zemřel kardinál Vlk (+84): Poslední telefonát od papeže!  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Zádušní mši odslouží Duka

Sobotní zádušní mši bude sloužit arcibiskup Dominik Duka. Mluvčí pražského arcibiskupství Stanislav Zeman očekává, že na pohřeb kardinála Vlka dorazí další kardinálové a biskupové přinejmenším z okolních zemí a také z náboženského Hnutí fokoláre, k němuž se kardinál Vlk hlásil.

Arcibiskupství zatím neurčilo, kde bude tělo zesnulého kardinála před pohřbem vystaveno. V úvahu připadá budova pražského arcibiskupství, nebo Chrám svatého Víta. Jednání s Kanceláří prezidenta republiky o této věci zahájí zástupci arcibiskupství v pondělí.

Ostatky kardinála Miloslava Vlka budou po pohřbu uloženy v arcibiskupské kapli svatovítské katedrály, uvedl Zeman. Arcibiskupská kaple je jedinou kaplí nové části katedrály s ostatky pražských arcibiskupů minulého století. Jsou v ní uloženy například ostatky kardinálů Františka Tomáška (1899-1992) a Karla Kašpara (1870-1941).

Elsa66 ( 20. března 2017 16:11 )

Styďte se za takové komentáře, jenom hyena a člověk bez jakékoliv úcty k čemukoliv dokáže napsat něco takového o člověku, který právě opustil svět! Je to neúcta vůči zesnulému i celé jeho rodině!V osobě pana kardinála odešel zároveň i laskavý člověk, kterého je škoda.A ty, VincenzoMakaluzo, než začneš zase někoho pomlouvat a zesměšňovat, nauč se, prosím, alespoň pořádně česky, tolik hrubek pohromadě se jen tak nevidí.

salto ( 20. března 2017 09:05 )

Škoda každého člověka, ale pan kardinál se choval a byl opravdová hyena ve stylu středověku, kdy se upalovalo za názor, že země není placatá

krupan10 ( 20. března 2017 07:16 )

máte pravdu

janetazahro ( 20. března 2017 00:47 )

 carmine styď se, jsi amoralní h.o.v.a.d.o. !!!

dasika84 ( 19. března 2017 23:27 )

Lidi vy jste opravdu hnus,proč ho takhle pomlouvate.To se nestydite,někoho pomlouvat,když už se nemůže bránit.Nechte ho v klidu odpočívat..😤😰👍

Zobrazit celou diskusi