Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kardinál Vlk zemřel na rakovinu. Před smrtí šeptal o králi, truchlí i papež

Autor: ČTK, kal - 
18. března 2017
15:20

Ve věku 84 let v sobotu zemřel kardinál Miloslav Vlk. Na svém twitterovém účtu o tom informoval pražský arcibiskup Dominik Duka. Vlk v posledních měsících trpěl rakovinou plic s metastázemi do kostí. Soustrastný telegram už Dukovi poslal z Vatikánu i papež František. Vyjadřuje obdiv zesnulému kardinálovi i za jeho činnost v době perzekuce církve.

„Se smutkem v srdci se modlím za duši zemřelého kardinála Vlka,“ uvedl Duka. Pražské arcibiskupství vyzvalo věřící k modlitbě za spásu duše zesnulého kardinála.

„V posledních dnech toužil pan kardinál po klidu. Bylo vidět, že se připravuje na odchod a už ani nepotřeboval přítomnost dalších lidí. Byl smířený a těšil se, že spočine v Boží náruči. I přes těžkou nemoc měl krásný závěr života, protože podpora, které se mu dostávalo od přátel, veřejných osobností i neznámých lidí, byla obrovská,“ řekl Blesk.cz Antonín Randa z Cesty 121, který kardinála pravidelně navštěvoval v nemocnici.

Šeptal slova o nejkrásnějším králi

Podle informací Blesk.cz si Vlk přál zemřít na faře v pražském Karlíně, jenže převézt ho sem už nikdy nestihli. „Nakonec to nevadilo. Odchod proběhl v klidu a míru, postupně se uzavíral do sebe, nemusí nás to tolik mrzet,“ připojil Randa.

„Pár hodin před svou smrtí, řekl „Nejkrásnější král“. To zašeptal,“ uvedl pak Randa pro Lidovky.cz. „Lékařka se ho poté ptala, co tím myslel, kdo je ten nejkrásnější král, načež pan kardinál zašeptal „Ježíš na kříži“. A to bylo všechno, nevím o tom, že by dál mluvil. On měl poblíž kopii obrazu trpícího Krista, kterou jsme mu přinesli z karlínské fary. Ten obrázek si původně do Karlína přinesl z arcibiskupství. Myslím, že ten hodně mluví o tom, co prožíval v posledních dnech a hodinách,“ dodal.

Kardinál Miloslav Vlk zemřel na rakovinu. Bylo mu 84 let Kardinál Miloslav Vlk zemřel na rakovinu. Bylo mu 84 let | Blesk.cz/cesta 121

Vážná nemoc se u kardinála Vlka začala projevovat zhruba na jaře loňského roku. O Vánocích se kardinálův stav zhoršil natolik, že musel být na několik dní hospitalizován. Nemoc mu lékaři diagnostikovali po Novém roce.

Vlk podstupoval chemoterapii v jedné z pražských nemocnic. Koncem ledna s Vlkem telefonicky hovořil papež František a ujistil ho, že se bude modlit za jeho zdraví.

Poslechněte si telefonát od papeže Františka:

Video  AUDIO: Papež František volá kardinálu Vlkovi, který bojuje s rakovinou. Co mu řekl?  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

„Bože, přijmi duši svého pokorného služebníka, kardinála Miloslava Vlka, který dnes po těžké nemoci dobojoval svůj celoživotní zápas za lidskou svobodu a toleranci. Mílo, budeš mi lidsky i duchovně chybět (17. 5. 1932 – 18. 3. 2017),“ uvedl Duka na Facebooku. „Připojme se prosím k modlitbě za duši zemřelého: Odpočinutí lehké dej mu, Pane, a světlo věčné ať mu svítí, ať odpočívá ve svatém pokoji. Ať ve svém těle uvidí Boha, Spasitele svého. (Job 19,25-27),“ dodal.

O nemocného kardinála Vlka před smrtí pečovali na faře v Karlíně. Připomeňte si to:

Video  O kardinála Vlka před smrtí pečovali na faře v Karlíně. Co všechno zakusil?  - FTV Prima
Video se připravuje ...

Miloslav Vlk se narodil se 17. května 1932 v Líšnici na Písecku. Jeho život prošel řadou zvratů. V roce 1968 byl vysvěcen na kněze. Po deseti letech mu ale komunisté odebrali tehdy požadovaný státní souhlas k výkonu kněžského povolání. Vlk pak sloužil mše tajně v malých skupinách věřících. Ač vzděláním historik, archivář a teolog, byl z politických důvodů nucen živit se jako myč oken.

Na začátku 90. let minulého století byl jmenován biskupem v Českých Budějovicích, poté se na jaře 1991 po rezignaci Františka Tomáška stal hlavou českých katolíků. Od října 1994 byl kardinálem. Úřadu pražského arcibiskupa se ujal 1. června 1991, jeho rezignaci přijal papež Benedikt XVI. v únoru 2010 a v pořadí 36. pražským arcibiskupem jmenoval Duku.

sensadrak ( 18. března 2017 23:24 )

Drž hubu, dobytku.

Procira ( 18. března 2017 21:48 )

Proč zastavit? Protože se tu hádají zarytí komunisti, lidi co nic nevědí proti zbytku. A Yodo, ta nevěstka jsi tu ty, neumíš-li se vyjadřovat slušně.

Procira ( 18. března 2017 21:43 )

Koukám, že lidi vždy a jen a pouze vidí to, co je špatné, ale nikdy si nevšimnou toho dobrého. Že?

Procira ( 18. března 2017 21:39 )

Láska k bližnímu je třeba láska k příteli, i láska k nepříteli. A až se nepřátelé s přáteli spřátelí a budeme všichni přáteli, bude tu konečně pokoj a mír, který si rozumný, moudrý člověk přeje a všichni se budeme moci jen radovat

Procira ( 18. března 2017 21:32 )

Duše toho, jenž zlem jest prosycena nenajde pokoje, přátel mezi poctivými.

Zobrazit celou diskusi