Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Putin si chválil návštěvu kardinála z Vatikánu. Chce mezicírkevní dialog

Autor: pet, ČTK - 
23. srpna 2017
20:25

Rusko si cení konstruktivního dialogu s Vatikánem, založeného na důvěře. Při setkání s nejvyšším diplomatem a státním sekretářem Vatikánu kardinálem Pietrem Parolinem to ve středu řekl ruský prezident Vladimir Putin. Moskva podle něj vítá mimo jiné i navázání mezicírkevního dialogu mezi Svatým stolcem a ruskou pravoslavnou církví, napsala agentura TASS.

Podle Parolina nastává v současné době důležitý moment nejen ve vztazích mezi oběma zeměmi, ale i mezi římskokatolickou a ruskou pravoslavnou církví. Vatikánský činitel ocenil například zavedení bezvízového režimu pro diplomaty mezi Vatikánem a Ruskem, napsala agentura Ria Novosti.

Putin při setkání s kardinálem Parolinem poděkoval také za to, že Vatikán umožnil dočasné převezení ostatků svatého Mikuláše z Itálie do Ruska. Svatý Mikuláš je po Panně Marii druhý nejváženější světec v pravoslavné církvi.

Nejvyšší vatikánský diplomat se v Rusku setkal také s šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem a s hlavou pravoslavné církve patriarchou Kirillem. Kardinál při své návštěvě Ruska upozorňoval mimo jiné i na potíže, kterým katolická církev v Rusku čelí. Moskvu vyzval i k aktivnější roli při řešení krize ve Venezuele, se kterou má Rusko blízký vztah.

Pravoslavná a římskokatolická církev působí samostatně od rozkolu, který vyvrcholil jako „velké schizma“ v roce 1054. O zlepšení vzájemných vztahů se v současné době snaží papež František, který se s patriarchou Kirillem setkal loni na Kubě. Jednalo se o vůbec první setkání hlav římskokatolické a ortodoxní církve.

VIDEO: Vyhořelý kostel v Gutech prohledávají archeologové.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi