Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Setkání papeže a prezidenta Kolumbie narušil novinář. Běžel si pro požehnání

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
8. září 2017
19:11

Papež František zahájil oficiální program své návštěvy Kolumbie. Spolu s kolumbijským prezidentem Juanem Manuelem Santosem vyzval k usmíření obyvatel v zemi, kde minulý měsíc skončilo odzbrojování povstalců po půlstoletí trvajícím konfliktu. Před schůzkou s prezidentem se papež pozdravil se skupinou dětí, z nichž jedno mu předalo venezuelskou vlajku. Už cestou do Kolumbie se papež na palubě letadla pomodlil za dialog a stabilitu v této sousední zemi, kterou zmítá politická a ekonomická krize.

Papež František, jehož první návštěva Kolumbie se koná pod heslem „Udělejme první krok“, ocenil úsilí, které vedlo loni k podpisu mírové dohody mezi vládou a guerillou Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC). „Kéž tato snaha nedopustí podlehnout pokušení mstít se,“ uvedl papež v Bogotě. Dodal, že Kolumbijci nejsou v boji o mír sami. „Proto jsem sem přijel, abych vám řekl, že nejste sami. Má návštěva vám má pomoci vydat se na cestu usmíření a míru,“ uvedl také osmdesátiletý papež.

Prezident Juan Manuel Santos papeži poděkoval za návštěvu. „Ničemu nepomůže klid zbraní, když budeme nadále ozbrojeni ve svých srdcích. Ničemu nepomůže konec války, když na sebe budeme stále pohlížet jako na nepřátele,“ řekl Santos v uvítacím ceremoniálu před prezidentským palácem.

Oficiální uvítání před prezidentským palácem narušil jeden novinář, který vběhl na červený koberec, poklekl před papežem a poprosil ho, aby mu požehnal.

Papež František kázal pod širým nebem, vyslechlo ho přes milion lidí

I přes vytrvalý déšť se v parku Simóna Bolívara sešel milion lidí z celé Kolumbie a Latinské Ameriky. Shromáždili se, aby si vyslechli papežovo kázání. Lidé se začali scházet už osm hodin před tím, než papež dorazil na místo, na Svatého otce čekalo i slunce. Těsně před Františkovým příjezdem ustal déšť.

V kázání odsoudil korupci a požádal Kolumbijce, aby odložili stranou své neshody a zasadili se o mír. Papežova návštěva vzbudila v lidech velké nadšení. Cestu z letiště lemovaly zástupy obyvatel, kteří si přáli papeže v zemi přivítat. Jeho úvodní řeč na náměstí hlavního města si vyslechlo na 20 tisíc mladých lidí. Do země přijel jako „posel naděje a víry“. „Jsem si jistý, že společně budeme schopní vybudovat takový národ, o jakém jsme vždycky snili,“ řekl věřícím.

Prezident Santos v rozhovoru pro noviny El Tiempo prohlásil, že to byl právě papež František, kdo mu dal sílu a přesvědčil ho o tom, že mírová smlouva s rebelskou skupinou FARC je jediné řešení. Dohoda by znamenala konec konfliktu, který se vlekl 52 let a stál 220 tisíc životů.

Ne všichni se však řídí papežovou radou smíření. Bývalý prezident Álvaro Uribe mu napsal otevřený dopis, kde uvedl, že je proti mírové smlouvě mezi vládou a rebely. Nebylo to poprvé, kdy Uribe vyslovil kritiku mírových jednání. Vadí mu, že mír zajistí členům FARC beztrestnost, i když mají na svědomí strašlivé zločiny.

Současný prezident Santos byl ministrem obrany v Uribově vládě, muži byli přátelé a spojenci, ale vyjednání s povstalci je rozhádalo. Dohoda rebelům zajišťuje prominutí všech zločinů, nejméně 10 křesel v parlamentu na období 2018 až 2026. V referendu návrh smlouvy neprošel, ale o měsíc později ji parlament stejně schválil.

Vrcholem papežovy cesty má být páteční Akt usmíření ve městě Villavicencio, jehož se mají účastnit lidé postižení konfliktem i bývalí povstalci. Během něj má také papež prohlásit za blahoslaveného kolumbijského kněze Pedra Ramíreze, kterého zavraždil rozlícený dav během povstání v Bogotě v roce 1948, a biskupa Jesúse Jaramilla, kterého v roce 1989 unesli a zabili povstalci z organizace Vojsko národního osvobození (ELN).

V sobotu papež navštíví město Medellín, které je považováno za katolickou metropoli země, a v neděli ve městě Cartagena svou návštěvu Kolumbie ukončí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi