Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ležící papež uctil při mši mrtvé děti ze Sýrie i oběti z Egypta

Autor: ČTK, simao - 
14. dubna 2017
19:50

Papež František odsloužil ve vatikánské bazilice sv. Petra velkopáteční mši. Vzpomněl při ní na děti, které zemřely při syrském chemickém útoku i oběti explozí v Egyptě.

Před stovkami věřících odsloužil dnes papež František ve svatopetrské bazilice tradiční mši u příležitosti Velkého pátku, kdy si křesťané z celého světa připomínají ukřižování Ježíše Krista.

František se pomodlil za dětské oběti

Páteční mši papež zahájil pokleknutím na zem a modlitbou. Poté vzpomněl mimo jiné na děti, které zemřely minulý týden po otravě toxickým plynem po náletu na syrské město Chán Šajchún.

A také na dětské oběti dvou teroristických útoků na koptské křesťany v Egyptě z minulé neděle.

VIDEO: Drsné záběry ze Sýrie: Při chemickém útoku zemřely desítky lidí včetně malých dětí.

Video  Bezvládná tělíčka a pěna u pusy: Čím útočili na civilisty v Sýrii?  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka
Video se připravuje ...

Velký pátek je přitom prvním dnem Velikonočního třídenní, to je umučení, pohřbení a vzkříšení Ježíše Krista. Následuje Bílá sobota, kdy v podvečer začíná slavnost Kristova vzkříšení a nočními obřady přechází v neděli, kdy se slaví zmrtvýchvstání.

V Římě hledají výbušniny

Večer papež vyrazil na křížovou cestu poutníků v římském Koloseu, v jehož okolí už platí přísná bezpečnostní opatření. Už odpoledne byl prostor kolem Kolosea uzavřen a přístup do něj je pouze přes detektory kovů. Zavřena je i stanice metra u Kolosea. V místě jsou nasazeny protiteroristické jednotky a speciální jednotky policie.

V akci jsou i policejní psi vycvičení na hledání výbušnin. Úřady očekávají účast až deseti tisíc lidí. Křížová cesta, někdy nazývaná Kalvárie, je symbolická cesta připomínající události spojené s ukřižováním Ježíše Krista. Obsahuje 14 tradičních zastavení, která začínají odsouzením Ježíše k smrti, pokračují přes jeho ukřižování a končí uložením jeho těla do hrobu.

santikxauz ( 15. dubna 2017 03:54 )

Měl ještě za tyto mrtvé poděkovat USA,kteří začali arabské jaro.

dr.shapiro ( 14. dubna 2017 23:26 )

Tomu nacistickému zmetku měli hodit kontejner s véixem přímo do hnízda zmijí- vatikánu!

Zobrazit celou diskusi