Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Asad rozlítil popíráním chemického útoku v Sýrii Francouze. Ministr je zděšen

14. dubna 2017
13:20

Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault v pátek obvinil syrského prezidenta Bašára Asada ze stoprocentních lží a cynismu. Asad ve středečním rozhovoru s agenturou AFP označil chemický útok s desítkami obětí mezi syrskými civilisty z minulého týdne za stoprocentně vykonstruovanou informaci.

„Seznámil jsem se s tímto rozhovorem a jsem hluboce zarmoucen a zděšen. To, co jsem slyšel, je sto procent lží a propagandy. Je to sto procent krutosti a cynismu,“ reagoval francouzský ministr zahraničí, který je na oficiální návštěvě v Pekingu.

„Realitou je více než 300 tisíc mrtvých, 11 milionů vysídlených osob a uprchlíků a zničená země. To je realita. To není fantazie,“ dodal Ayrault.

Asad řekl v rozhovoru, který AFP zveřejnila ve čtvrtek, že „umělá konstrukce“ o chemickém útoku vznikla proto, aby byla záminka pro americký odvetný útok. Upozornil, že k žádnému chemickému útoku nebyl dán příkaz už proto, že jeho armáda chemickými zbraněmi od roku 2013 ani nedisponuje.

Podívejte se na chemický útok v Sýrii. Pozor, záběry jsou drastické:

Video  Bezvládná tělíčka a pěna u pusy: Čím útočili na civilisty v Sýrii?  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka
Video se připravuje ...

Podle Ayraulta je zapotřebí skoncovat s „válečnými zločiny“ v Sýrii, což lze prosadit jen efektivním příměřím blokujícím syrské pozemní a vzdušné síly pod mezinárodním dohledem.

Šéf francouzské diplomacie také uvítal, že se Čína zdržela hlasování o posledním návrhu rezoluce Rady bezpečnosti OSN, ve kterém se Západ pokusil vynutit odsouzení Asadova režimu a přísné vyšetření incidentu. Rezoluci zablokovalo svým vetem Rusko.

 

 

montevideo ( 14. dubna 2017 20:14 )

Také mi připadá ten argument s letadly trochu mimo .

noacojezase ( 14. dubna 2017 16:02 )

Na použití chem.zbraní potřebuješ jen letadla?

montevideo ( 14. dubna 2017 15:27 )

Bla bla bla, aby ses nepokakal Amíkofile. Pro pravdu se každý zlobí, co? A ještě mi vysvětli, proč Amíci několikrát vybombardovali nemocnice Lékařů bez hranic a kde v Iráku našli ty jaderné zbraně.

montevideo ( 14. dubna 2017 14:31 )

Lepší je "žrát" jenom zprávy z The New York Times, že ?

montevideo ( 14. dubna 2017 14:13 )

Asad by musel úplně zešílet, kdyby takový útok nařídil. Vždyť by jednal sám proti sobě.

Zobrazit celou diskusi