Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

„Pomáhejte uprchlíkům a bojujte proti korupci,“ kázal tisícům Čechů kardinál

Autor: zzu, ČTK - 
5. července 2017
17:00

Na tradiční poutní mši ve Velehradě na Slovácku dorazil i kardinál Marc Ouellet, poradce papeže Františka a vatikánský prefekt. Ve své řeči upozornil na to, že Evropa pozbyla dědictví svých hodnot. Mladí by pak podle kardinála měli poznávat Boží království skrze bratrskou lásku, pomoc uprchlíkům a nemocným, upozornil na to zpravodajský web Novinky.cz. Přestože přibylo návštěvníků akce, nenarostl počet úrazů. Zdravotníci spíš vyndávali klíšťata.

Evropa se podle kardinála Marca Ouelleta vrací k relativismu a nihilismu. „Na vás je, aby vaši mladí poznávali Boží království skrze bratrskou lásku, pomoc uprchlíkům a nemocným, skrze přátelství a uměleckou tvořivost,“ pronesl podle Novinek kardinál s tím, že podle jeho názoru Evropa pozbyla dědictví svých hodnot. Mezi zdravé způsoby ve společenském a politickém životě pak podle kardinála patří boj proti korupci, která boří důvěru lidí v představitele.

Národní pouť ve Velehradě (2012)

Video  Národní pouť ve Velehradě (2012)  - Blesk - Slávka Červená
Video se připravuje ...

Kardinál také vzdal hold věrozvěstům Cyrilovi a Metodějovi. Podle jeho slov se jim podařilo předat našim předkům nový život evangelia účinným a zásadním způsobem, který ovlivnil všechny slovanské národy. Kardinál pochválil, že Cyrila s Metodějem nechal papež Jan Pavel II. prohlásit za patrony Evropy (společně se sv. Benediktem, sv. Brigitou Švédskou a sv. Edith Steinovou pozn. red.). Poutní mše proběhla na nádvoří baziliky Nanebevzetí Panny Marie a svatého Cyrila a Metoděje ve Velehradě na Slovácku.

Zdravotníci vyndávali hlavně klíšťata

Ošetřovatelé měli ve svých stanech nejčastěji lidi s drobnými oděrkami a spáleninami, pomáhali i s vyndáváním klíšťat. V úterý musela záchranná služba odvézt do nemocnice chlapce s tržnou ránou po pádu z kola. Letošní oslavy, kterých se zúčastnily desetitisíce poutníků, se obešly bez zásadnějších problémů.

„Proti včerejšímu dnu bylo dneska počasí o poznání teplejší, takže jsme se obávali, že budou zase nějaké kolapsy a nějaké závažnější věci, ale to se nenaplnilo. Musím říct, že oproti minulým rokům tento rok proběhl bez větších komplikací,“ uvedl Hrnčiarik.

Díky příznivějším teplotám nemuseli organizátoři skrápět nádvoří baziliky vodou jako při některých předchozích ročnících, kdy sužovala poutníky tropická vedra. Mezi návštěvníky ubylo i pokrývek hlavy či deštníků, kterými se skrývali před sluncem.

Aby se přesto neudělalo lidem přihlížejícím dnes dopoledne slavnostní poutní mši nevolno, roznášeli mezi nimi dobrovolníci Maltézské pomoci pohárky s vodou. „Celkově tady máme kolem stovky členů, dobrovolníků,“ sdělil Hrnčiarik.

agfor ( 6. července 2017 13:14 )

Už si je platíš - doktory a policajty.

agfor ( 6. července 2017 13:12 )

Co by ti černo*prde*lníci nechtěli ? Od státu, díky debilům ve vládě, dostanou celkem přes 90 miliard inflačních korum. Tak ať si tu sebranku živí.

europa ( 6. července 2017 08:02 )

Prej "pomáhejte uprchlíkům". Ježiš, to je blbec

corsa ( 5. července 2017 23:43 )

NE a NE a NE!

marlen52 ( 5. července 2017 21:28 )

on by byl první komu by podřízli krk jako tomu fláterníkovi v Paříži.tak ať si jde on za nima a netahá je sem.nikdo je tady nechce jen politici a to je hrstka lidi jinak nevím o nikom kdo by je tady chtěl.

Zobrazit celou diskusi