Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kdo je „šílenec s vylízaným mozkem“? Autor článku o srpnu 1968 vychvaloval Stalina

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
22. listopadu 2017
15:19

Článek Leonida Maslovského (61) vyvolal obrovský skandál a pobouření. Rus píšící pro armádní televizní kanál Zvezda včera publikoval článek o vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Zvezda text po reakci prezidenta Zemana stáhla, je ale k dohledání na internetu. Maslovskij vpád vojsk nejen ospravedlňuje, ale dokonce uvedl, že by Československo mělo být Sovětskému svazu za rok 1968 vděčné. 

Podle něho zde vojáci zabránili násilnému puči, který připravoval Západ. „Vstup vojsk do Československa (v roce 1968) nedovolil Západu uskutečnit státní převrat podle technologie uskutečněné za ‚sametových‘ revolucí a zachoval na více než 20 let život v míru za souhlasu všech národů Varšavské smlouvy,“ tvrdí autor.

Prezident Zeman, který se nyní nachází v Rusku, na článek okamžitě reagoval. „Včera byl v TV kanále Zvezda publikován příspěvek jakéhosi šílence s vylízaným mozkem, který prohlašoval, že v roce 1968 sovětská armáda pomohla Československu tím, že ho okupovala. To prohlášení je urážkou českého národa,“ řekl Zeman ve svém prohlášení na rusko-českém ekonomickém fóru. 

Lenin a Stalin – géniové, kteří odolali světovému spiknutí proti Rusku

Zeman má o autorovi jasno, ale kdo je Leonid Maslovskij? Maslovskij nepřispívá pouze na web Zvezdy, své názory publikuje na mnoha fórech a blozích. Vedle toho je také spisovatelem, nejznámější je asi kniha Pravda o Rusku a její druhá edice Pravda o Rusku: cesta bez Stalina (rusky: Russkaja pravda, Russkaja pravda puť bez Stalina), ve které chce uvést na pravou míru to, co se v Sovětském svazu skutečně dělo. Tvrdí, že jeho kniha je odpovědí na západní ideologii, která svými lživými výroky plní média a „ohrožuje Ruskou federaci“.

Všechny jeho práce mají jediný cíl a tím je vykreslit Sovětský svaz v tom nejlepším světle. Vyjadřuje se extrémně vlastenecky. „Ano, SSSR byl duchovním dítětem Stalina. Za něj byla vytvořena nejspravedlivější společnost, nejefektivnější ekonomický systém. Ruští bolševici vytrhli zemi ze smrtelného objetí Západu,“ i to se čtenář dočte v jeho článku týkajícího se stoletého výročí socialistické revoluce. „Američané nad Ruskem drží Damoklův meč a chystají se zemi zničit. Nebýt géniů Lenina a Stalina povedlo by se jim to už dávno,“ jeho protizápadní a protiamerické názory jsou ve stati jasně zřetelné. Některé jeho práce si lze přečíst v češtině na serveru Conematevedet.cz.

Falzifikátor dějin se státním metálem

Celým jménem se novinář jmenuje Leonid Petrovič Maslovskij a narodil se roku 1956. Sám sebe popsal jako člověka s vyšším vzděláním v oblasti letectví. Osmnáct let prý působil jako náměstek ředitele jednoho leteckého závodu. Maslovskij se nikdy neopomene pochlubit tím, že je „ověnčený“ mnoha státními vyznamenáními, nikde se ale nezmiňuje o tom, za co je dostal.

Články vždy doprovází bouřlivá diskuse, zvláště pak na blogu zavtra.ru. Někteří lidé ho označují za falzifikátora historie, valná většina mu ale dává za pravdu a jeho názory považují za slova odborníka. Sem tam se ale objeví i někdo, kdo ho upozorní na chybu v jeho článku. Reakce Maslovského je pohotová a vždy stejná, „chybu jsem udělal při psaní článku, to se stane, když něco píšete“. Lidé ho ale neupozorňují na tiskařské chyby, nýbrž na faktografické.

Pro Zvezdu píše od roku 2014 a na jejich stránkách publikoval téměř 300 článků. Od jeho názoru na rok 1968 se ale distancovalo jak vedení serveru Zvezda, tak i ruský premiér Dmitrij Medveděv. On i ruští novináři tvrdí, že slova Maslovského nereflektují stanovisko Ruska a jedná se pouze o postoj jedince. 

VIDEO: Prezidenta Zemana článek rozzuřil

favorit136 ( 27. listopadu 2017 22:40 )

Cista propaganda?? Mozna??? Zcela urcite...that is Russia

favorit136 ( 27. listopadu 2017 22:38 )

Cele mi to pripada jako na vlas pripravene...neverim,ze by toto nekdo prohlasil...zrovna pri navsteve prezidenta cr...a ten na to reagoval...takto??? I wish...but..

tgbg ( 22. listopadu 2017 19:12 )

Jo, v každé zemi má vláda "svého" Zemana.

moiaza ( 22. listopadu 2017 17:04 )

Jo, v každé zemi má vláda "svého" Kalouska.

Zobrazit celou diskusi