Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Češi chápou Rusy lépe. Hrozí konflikt se Západem, řekl v Praze expert z Moskvy

Autor: Jaroslav Šimáček - 
2. června 2017
19:45

Zuří druhá studená válka? O napětí mezi Západem a Ruskem mluvili na pražské bezpečnostní konferenci experti z řady zemí. Včetně moskevského odborníka Andreje Kazanceva. Podle něj jsou to právě Češi, kdo chápou Rusy lépe, než tradiční západní země. Současný spor dle něj není o Vladimirovi Putinovi, ale i absenci úcty z obou stran. A také ruské společnosti, která není spokojena s tím, kam se její země vyvíjí. Mnozí se prý měli za Sovětského svazu lépe.

„Když mluvíme o Moskvě, Rusku, rozhodně neaspiruje na to, že je to demokracie,“ rýpl si do Rusů britský profesor Richard Sakwa z univerzity v Kentu. „Ano, jsou tu prvky studené války, ano, je to o mnoho nebezpečnější a nepředvídatelnější,“ dodal.

Také o vztazích s Ruskem se odborníci bavili na bezpečnostní konferenci, kterou uspořádalo Středisko bezpečnostní politiky v Profesním domě v Praze na Malostranském náměstí.

Řešila se totiž svízelná pozice Evropy poté, co se americký prezident Donald Trump začal ve svých krocích orientovat na heslo „America first“, Amerika na prvním místě. EU tak postupně ztrácí spojence, míní italský velvyslanec Aldo Amati. Experti proto vyzývali, že je nutná debata i s dalšími mocnostmi.

Mj. s Ruskem. A nebo i Čínou. Britský profesor upozornil, že se dnes výrazně projevuje „antihegemonické spojení mezi Ruskem a Čínou“. „Je to spojení, které mění svět,“ dodal.

VIDEO: Miloš Zeman se v Číně sešel s Vladimirem Putinem, Blesk byl u toho

Ke krizi může dojít kdykoli, říká expert z Moskvy

Mezi EU a Ruskem to však dál vře. A nejen kvůli sankcím. Spory se projevují i na úrovni NATO - Rusko. „Problémy zhoršuje vzájemná rétorika a absence úcty,“ upozorňuje přitom Andrej Kazancev, ředitel Analytického centra Moskevského státního institutu mezinárodních vztahů.

Nejistotu a nerovnováhu mezi Ruskem a NATO označil za opravdu velkou. „Tato nejistota je velice špatná, znamená, že může dojít kdykoli ke krizi. Takhle to bylo i za studené války, byla spousta krizí, kdykoli se z toho mohla stát jaderná válka. Toho se nám podařilo vyvarovat. Naštěstí. Díky zásahu božímu? Nevím,“ pokračoval.

V současné situaci vidí řadu potenciálních rozbušek. Např. východní Ukrajinu nebo třeba to, pokud by se americké válečné lodě přiblížily ke Krymu, což by v konečném důsledku mohlo přinést zásadní incident, který by odstartoval vyostření vztahů. „Nacházíme se ve velice nebezpečné situaci. Teď je to mnohem horší než studená válka. A nejde jen o Vladimira Putina,“ uvedl Kazancev.

60 procent Rusů se má hůře než v době SSSR

Příčiny napětí vztahů s Ruskem vidí totiž moskevský odborník i v základech samotné ruské společnosti. „Je tu mnoho specifických problémů, tolik obav. I uvnitř Ruska, kdy jsou přeháněny na základě určitých historických zkušeností. Je tu ale i velmi specifická demografie Ruska. Rusko bylo vždy autoritářským státem, ale mnohé je určeno i ruským veřejným míněním. Když ho analyzujete, Rusko je země, která velmi ztratila v souvislosti s globalizací,“ upozorňuje Kazancev.

Na ruskou společnost to má zásadní dopad. „20 procent Rusů žije lépe než za sovětských dob, jsou tam samozřejmě i oligarchové. Asi 20 procent žije stejně jako tehdy. Ale 60 procent je na tom mnohem hůř,“ říká ruský odborník.

Za to, že se jim nedaří, viní mnohdy i Západ. „Putin zdědil tuto zlobu, on sám tak nerozdmýchává protizápadní hysterii,“ míní Prem Mahadevan, bezpečnostní odborník z Curychu.

Rusko prohrálo předchozí studenou válku, pro mnohé lidi jsou však vzpomínky na Sovětský svaz kladné a říkají si: „Byli jsme velmoc a je to nejlepší období života,“ podotýká Kazancev. Upozorňuje, že ruská společnost je přitom velmi konzervativní. „Je to velmi specifická situace, to nesouvisí s osobností Putina. Putin dokonce to stanovisko činí liberálnějším, než ho požaduje většina společnosti,“ pokračuje. S tím, že ruští mladí se o politiku nezajímají. „Mladí lidé obvykle nehlasují, zcela se drží stranou od politiky,“ pokračuje.

Za Putinova stoupence se přitom neoznačuje, pracoval i jako poradce v Dumě – pro sociálně liberální stranu Jabloko, která vznikla v roce 1993 s cílem obrany občanských svobod. Zastává integraci se Západem – a ve volbách nepřekročila práh pěti procent. „Nebylo to kvůli tomu, že ze strany Kremlu docházelo k manipulacím. Lidé pro nás zkrátka nechtěli hlasovat,“ říká Kazancev.

Češi prý Rusům rozumí lépe

Pro zlepšení vztahů s Ruskem vidí Kazancev jako důležité především „rozvíjet dialog“. „To nejdůležitější není s kým, ale o čem,“ uvedl. Některé konflikty se nyní nedají vyřešit, míní. Jako hlavní příklad uvádí Ukrajinu. „Podaří se to vyřešit letos? Příští rok? To nejde. Možná za pět let. Je tam spousta místních aktérů, kteří nechtějí žádné řešení,“ míní Kazancev.

Situace za studené války prý byla v tomto o něco snazší. „Za studené války Moskva a Washington byly schopné řešit problém. Zasednout ke stolu, domluvit řešení. A získat kontrolu nad situací. Teď to tak není. Ani na Ukrajině, ale ani třeba v Sýrii,“ pokračuje ruský odborník.

Upozorňuje přitom na to, že podle něj „česká společnost chápe Rusko mnohem lépe“, než západní země NATO.

„Je lepší rozvíjet do značné míry dialog mezi Moskvou a Prahou než mezi společnostmi, které nechápou ruskou společnost tak dobře. Dialog tam může nabrat jiných obrátek vzhledem k úrovni vzájemného porozumění. Máme přitom spoustu společných problémů,“ dodává. Zmínil boj s terorem a připomněl, že se teroristický útoků odehrál nedávno i v Petrohradě.

Britský profesor: Češi se nechtějí stavět mezi EU a Rusko

I do současné Evropy, ohrožené řadou krizí, se přitom podle britského profesora Richarda Sakwy vrací myšlenky sovětského exprezidenta Michaila Gorbačova o společné bezpečnosti, kdy Gorbačov doufal, že dosáhne transformace evropského bezpečnostního řádu tím, že se k němu přidají i Rusové. Tehdy však šlo o imperialistické tendence Sovětů - vstoupíme do vašeho spolku a změníme jej, uvedl Sakwa.

Dnes je situace jiná. „Češi, Slováci i Poláci nyní ukázali, že se cítí bezpečnější, když se nestaví ani na jednu stranu mezi NATO a Ruskem. Budeme muset reagovat na jejich názory, abychom vytvořili skutečně všeevropské bezpečnostní uspořádání,“ míní Sakwa.

VIDEO: Hrozí další zhoršení vztahů s Ruskem, říká Jan Ludvík ze Střediska bezpečnostní politiky

Že v přístupu k Rusku existují v Evropě různé pozice, si všiml i italský admirál Luigi Binelli Mantelli. „Máme dvě Evropy, starou a novou Evropu. Každá má jiný přístup k Rusku,“ uvedl s tím, že je zkrátka potřeba se s Ruskem domluvit.

Britský profesor Sakwa pak zmínil i jinou aktuální událost - prošetřované ruské ovlivnění amerických voleb. „America hysterica,“ nazval reakci v USA. Nemyslí si, že Rusové zásadně ovlivnili americké volby. „Neviděl jsem žádné důkazy, že by došlo ke spolčení mezi Trumpem a Moskvou. Myslím, že ta reakce je nadbytečná a nadměrně hysterická,“ říká Sakwa, podle kterého právě taková kauza neprospívá mírovému uspořádání.

Evropu stále více ohrožují hybridní války

Složitost vztahů EU, NATO a Ruska však podtrhuje i další věc. Zatímco na jedné straně tu jsou protiruské sankce, Evropa jako taková má poměrně dostatek zdrojů a prosperuje, upozornil náměstek ministra zahraničí Ivo Šrámek.

Migrační krize, terorismus, radikalizace a extremismus však nejsou jediné hrozby, kterým EU čelí. Je tu problém hybridních válek, který přináší snahy rozložit protivníka zevnitř. Třeba pomocí propagandy. A ta ruská v Evropě řádí také.

Hybridní válku předvedlo Rusko právě na Ukrajině. „Je to něco, na co Evropa není a nebyla připravena, co se také rychle vyvíjí a na co hledáme adekvátní reakce. Není to frontální útok, druhá strana se vás snaží rozložit zevnitř pomocí propagandy, kybernetických útoků, falešných zpráv, ovlivňování voleb,“ jmenoval různé nové metody válčení Šrámek. „Není to o tom, kolik máte na hranicích tanků, jakou máte armádu,“ dodal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 4. června 2017 09:48 )

Expert z Moskvy? Nic jiného než ***ský ruský fašista!!!!

polakk ( 3. června 2017 20:00 )

Nejlepší varianta: propojit bývalé Rakousko-Uhersko se zbytkem RVHP. Určitě by se přidali Britové, Nizozemci a Skandinávie. Tante Merklič může zavřít krám, byli bychom v převaze.

joudajoudovy ( 3. června 2017 11:52 )

sam sobe odpovidajici i reagujici s deseti nicky. tvuj dedek jako stary komunista na vedoucim miste ma podobne dobre zkusenosti. nebyt ivana, zustal by v jzd na traktoru a tvoje matka po skole ci praci okopavala ripu, a 1x za rok by je vyvezli do prahy do divadla. takovi kritici jsou nejlepsi.

tgbg ( 3. června 2017 08:58 )

Rego.

valduk ( 3. června 2017 08:37 )

Nakonec se stejně stanem jeho součástí, tak to máš fuk, židáckej bruselonácku http://a2larm.cz/wp-content/uploads/2014/03/20070309map2053.jpg

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa