Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Námořnictvo vzalo rodinám naději: Zvuk v moři nepocházel ze ztracené ponorky, pátrání pokračuje

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
21. listopadu 2017
18:33

Zvuky v moři, které zachytili v pondělí argentinští záchranáři, nevydávala zmizelá armádní ponorka se 44 lidmi na palubě. S odvoláním na mluvčího námořnictva této jihoamerické země Enriqueho Balbiho o tom dnes informovala agentura AP. Ponorka se pohřešuje od 15. listopadu. Ani sedm neúspěšných satelitních volání, které zachytila argentinská armáda, nepocházelo z ponorky.

Odborníci zvuk analyzovali a zjistili, že nevznikl bitím předmětů o trup ponorky, jak spekulovala některá média. Zdroj zvuku, který záchranáři zaznamenali asi 360 kilometrů od jihovýchodního pobřeží Argentiny v hloubce zhruba 200 metrů, byl podle Balbiho zřejmě „biologický“. Zpráva o zachycených zvucích v rodinách posádky vzbudila naději, kterou dnes zničilo prohlášení Balbiho. „Zvuky nepocházejí z ponorky. Nejedná se o morseovku,“ uvedl Balbi.

Při poslední komunikaci s námořní základnou ve středu hlásila ponorka ARA San Juan technické potíže. Proto dostala pokyn, aby se vrátila nejkratší cestou do přístavu Mar del Plata. Podle kapitána námořní základny v přístavu Gabriela Galeazzi se ale nejednalo o závažný problém, který by mohl způsob větší poškození.

Podle mluvčího záchranářů, kterého citoval list Clarín, nelze říci, jak dlouho posádka vydrží se vzduchem, jelikož není jasné, jakou má plavidlo přesně poruchu. Za normálních okolností taková ponorka vyplouvá jednou denně na hladinu, aby doplnila kyslík a nabila baterie. Pokud ale byla nucena zůstat pod hladinou, mohou posádce v případě nejhoršího scénáře zbývat jen dva dny.

Posádce rychle dochází kyslík

„I s výpadkem komunikace měla ponorka do přístavu dorazit v neděli večer, nejpozději během pondělka. Nyní jsme se dostali do kritické fáze. Posádka má k dispozici dostatek jídla a vody. Jak jsou na tom s kyslíkem, ale nevíme,“ oznámil Balbi. Do pátrání po posádce se zapojila i řada mezinárodních lodí a letadel. Jejich práci ale znepříjemňuje silný vítr a šestimetrové vlny.

Rodiny a přátelé posádky začínají propadat panice. Mnoho z nich se nachází v přístavu Mar del Plata a doufají, že se během několika dní ponorka objeví. „Každý další den, kdy se nevylodí, je špatné znamení. Je to smutné, ale musíme být realističtí. Dochází jim kyslík, pokud je zavčas nenajdou, jejich naděje na přežití je minimální,“ řekl Carlos Mendoza, jehož bratr Fernando je jedním z členů posádky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi