Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zabil i těhotnou ženu a její děti. „Rodinná záležitost,“ říkají úřady k texaskému masakru

Autor: simao, ČTK, zzu - 
6. listopadu 2017
22:25

Při texaském masakru zemřelo 26 lidí. V Texasu se nyní pláče pro oběti, které se jen vyrazily pomodlit do kostela, na světlo světa se dostávají i jejich tváře a příběhy. Za tragédií přitom stojí bývalý voják, kterého již v minulosti odsoudili za domácí násilí. Koho zabil střelec Devin Kelley? 

Crystal Holcombová (†36) je obětí texaského masakru. Byla těhotná, nejméně tři její děti – Megan, Emily a Greg – z celkových pěti jsou mezi oběťmi šíleného střelce. Její bratranec Nick Uhling řekl Houson Chronicle o ní a její rodině: „Nepila, nekouřila, nic takového. Jen se starala o své děti. Chovala kozy a vyráběla domácí sýry. Takové věci, víte? Nechodili ven tančit nebo něco takového. Byli skutečně staromódní.“  

Další z texaských obětí – Crystal Holcombe Další z texaských obětí – Crystal Holcombe | Reuters

V kostele v Sutherland Springs zemřeli také manželé Bryan Holcombe a jeho žena Karla Plain Holcombová – tchán a tchyně Crystal Holcombové. 

Bryan Holcombe a jeho žena Karla Plain Holcombe Bryan Holcombe a jeho žena Karla Plain Holcombe | Reuters

Vrah z Texasu neušetřil ani další ženu – Joann Wardovou. Spolu s ní zemřel i pětiletý Rylan Ward.

Další oběť z Texasu a opět žena – Joann Ward Další oběť z Texasu a opět žena – Joann Ward | Reuters

Také Richard Rodriguez patří mezi oběti texaského střelce. Fotografie byla pořízena letos 6. listopadu.

Jedna z obětí texaského střelce Richard Rodriguez Jedna z obětí texaského střelce Richard Rodriguez | Reuters

Mezi oběťmi je pak třeba i 14letá dcera místního pastora Annabelle Pomeroyová. Její rodiče byli osudný den mimo město, ona jako obvykle zamířila do kostela. „Nebe získalo opravdu krásného anděla. Spolu s mnoha dalšími,“ truchlí dívčin otec Scott Pomeroy. 

Oběť texaského masakru v Sutherland Springs: 14letá dcera pastora Annabelle Pomeroy Oběť texaského masakru v Sutherland Springs: 14letá dcera pastora Annabelle Pomeroy | Reprofoto CBS

Za všechno může tento muž – Devin Kelley. Devin Kelley podle úředních záznamů i výpovědí někdejších sousedů nevedl příkladný život. V roce 2012, když sloužil na Hollomanově letecké základně v Novém Mexiku, ho podle listu The New York Times vojenský soud degradoval a uložil mu roční vězení za násilí na manželce a dítěti. 

Střelec z Texasu: Devin Kelley v kostele zabil 26 lidí. Střelec z Texasu: Devin Kelley v kostele zabil 26 lidí. | ČTK

Policie zatím oficiálně neoznámila motiv, který střelce přiměl za bílého dne vtrhnout do baptistického kostela a automatickou puškou zastřelit 26 lidí a další dvě desítky zranit, dosavadní prohlášení úřadů ale hovoří o rodinných záležitostech. Podle texaských představitelů si totiž útočník zřejmě vybral místo útoku záměrně.

Šerif Joe Tackitt uvedl, že střelcovi nepokrevní příbuzní do kostela chodili „čas od času“. Rovněž texaský guvernér Greg Abbott naznačil, že existují vazby mezi pachatelem a kostelem. „Nemyslím, že by to byl jen náhodný projev násilí,“ řekl v rozhovoru s televizí ABC. Podobně se vyjádřil i mluvčí texaského ministerstva veřejné bezpečnosti Freeman Martin: „Nebyl v tom rasový motiv, nebylo to kvůli víře, byla to jistá rodinná záležitost“.

Devin Kelley podle úředních záznamů i výpovědí někdejších sousedů nevedl příkladný život. V roce 2012, když sloužil na Hollomanově letecké základně v Novém Mexiku, ho podle listu The New York Times vojenský soud degradoval a uložil mu roční vězení za násilí na manželce a dítěti. Po odpykání trestu byl z ozbrojených složek propuštěn.

S tehdejší manželkou, které podle soudu ubližoval, se Kelley rozvedl a v roce 2014 se v Texasu oženil s jinou ženou. Dva měsíce před svatbou u něj doma ale zasahovala policie, která dostala hlášení, že snoubence ubližuje. Případ ale nebyl nijak řešen, neboť podle úředních záznamů během zásahu žádná z přítomných osob z Kelleyho okolí obvinění nevznesla, uvedla AP.

Nelichotivě o Kelleym hovořila i jeho někdejší sousedka z karavanové osady, kde před třemi lety nějakou dobu žil. Vzpomíná si, že si pořídil štěně pitbulla, které nechával nehledě na sluneční žár celý den přivázané před karavanem. Na místě také zasahovala policie, která přijela řešit oznámení o bití zvířete. Kelley asi hodinu odmítal z karavanu vyjít a policie s ním vyjednávala. Poté byl obviněn z týrání zvířat, ale případ se nakonec k soudu nedostal, tvrdí bývalá sousedka.

Zobrazit celou diskusi