Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Manželka střelce z kostela promluvila: Když jsem dostala pokutu, dal mi pistoli k hlavě

Autor: Darina Jíchová - 
11. listopadu 2017
16:29

Tessa Brennamanová (25), bývalá manželka Devina Kelleyho (†26), který minulý týden zaútočil na baptistický kostel v texaském městě Sutherland Springs a zabil 26 lidí, promluvila o životě se střelcem. Uvedla, že Kelley měl sklony k násilí, vyhrožoval jí, že zabije ji i celou její rodinu. Brennamanová vystoupila v pořadu televizní stanice CBS.

„Byl plný nenávisti,“ řekla o svém exmanželovi Brennamanová. Kelley v roce 2013 stanul před soudem, byl obviněn z domácího násilí. Během procesu se doznal k tomu, že zkopal svou ženu a pokusil se ji zardousit. Napadl rovněž i jejího malého syna, kterému způsobil frakturu lebky. Kelley byl odsouzen k jednomu roku ve vojenském vězení a byl zbaven své hodnosti, armádu musel opustit.

Ve svém vůbec prvním veřejném vystoupení od nedělního masakru Brennamanová popsala, jak jí Kelley vyhrožoval smrtí. Jeho hněv vyvolala i maličkost, například to, že dostala pokutu. „Vytáhl pistoli a přiložil mi ji ke spánku a křičel na mě: Ty chceš zemřít? No tak, řekni mi, chceš umřít?“ řekla v slzách reportérovi z CBS.

Asociál a podivín Kelley

O střelci promluvili i manželé Greenovi, kteří se přátelí s rodinou Kelleyho druhé ženy Danielle Shields-Kelleyové. Oni i další lidé, kteří střelce znali, ho popisovali jako asociálního podivína a outsidera. Necelý týden před útokem Kelley navštívil místní jarmark, byl oblečený celý v černém a podle místních se choval podezřele.

„Upřeně pozoroval lidi, s nikým nemluvil, jen zíral,“ řekla Judy Greenová. Její manžel a bývalý policista Rod Green uvedl, že z jeho chování měl „špatný pocit“. Sledoval ho, chtěl se ujistit, že u sebe nemá zbraň, protože na jarmarku byla spousta dětí. Green vysvětlil tisku, proč se domníval, že by Kelley mohl být ozbrojen: „Minulé Vánoce u večeře se pochlubil, že má nové zbraně.“ Kelley v kostele zastřelil babičku své druhé ženy, Lulu Whiteovou, podle všeho vyhrožoval i své tchýni Michelle Shieldsové.

Letectvo přiznalo, že udělalo chybu. Kelley podle federálního zákona jako člověk trestaný za násilný čin neměl mít možnost se legálně dostat ke zbrani, avšak letectvo nezaneslo informace o jeho trestu do kontrolního systému zájemců o koupi zbraní. Kvůli této chybě si mohl bez starostí pořídit zbraň. Kelley připravil o život 26 lidí, dalších 27 zranil, jedenáct z nich zůstává nadále hospitalizováno v nedaleké nemocnici.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi