Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Před masakrem v kostele vyhrožoval tchyni. „Horší než ve válečné zóně,“ říká svědek

Autor: simao, ČTK - 
6. listopadu 2017
18:51

Pachatel nedělního masakru v Texasu Devin Kelley před činem poslal své tchyni několik výhružných textových zpráv. Na útěku pak telefonoval svému otci, že byl postřelen. Informoval o tom dnes mluvčí texaské policie Freeman Martin. „V té rodině došlo ke konfliktu,“ řekl Martin s tím, že tchyně kostel, ve kterém se střílelo, čas od času navštěvovala.

Nedělní masakr v baptistickém kostele v americkém státě Texas, který si vyžádal 26 mrtvých a 20 zraněných, má na svědomí bývalý pracovník vojenského letectva, trestaný v minulosti za domácí násilí. Šestadvacetiletý Devin Kelley krátce po střelbě zřejmě sám spáchal sebevraždu. V roce 2012 byl vojenským soudem shledán vinným z násilí na manželce a dítěti a potrestán ročním vězením. Také byl degradován a nakonec propuštěn.

Kostel navštěvovali příbuzní jeho ženy

Místo činu si nevybral náhodou: kostel navštěvovali příbuzní jeho ženy, kteří tam ale zrovna v okamžiku útoku nebyli. Úřady zatím jméno útočníka nepotvrdily a motiv útoku není jasný. Nedělní masakr byl spáchán automatickou puškou Ruger AR-15, kterou si podle médií Kelley koupil loni.

Mnohonásobný vrah neměl podle dostupných informací vazby na teroristickou organizaci. Obětem tragédie, kterou americké úřady označily za nejhorší svého druhu v novodobých dějinách Texasu, bylo podle policie 5 až 72 let. Mezi oběťmi krveprolití bylo nejméně osm členů jedné rodiny, uvedla stanice CNN. Šlo o těhotnou ženu a tři její děti a další členy téže rodiny.

Střelec vtrhl do kostela v době, kdy se tam konala ranní bohoslužba: 23 lidí zastřelil v kostele, dva před budovou a jeden člověk zemřel po převozu do nemocnice. Další dvě desítky osob byly zraněny, včetně šestiletého chlapce.

Veterán z Vietnamu: Vypadalo to hůř než ve válečné zóně

Tim Montgomery ze Sutherland Springs, starší diákon, v neděli návštěvu kostela vynechal, což se u tohoto veterána z vietnamské války stávalo jen zřídka. Ale ani mise ve vietnamské válce ho nepřipravila na krev a mrtvá těla, která v kostele našel. „Vypadalo to tam hůř než ve válečné zóně. Byl jsem ve válce, ale nic takového jsem tam neviděl. Bylo to strašlivé,“ řekl Montgomery, který na místo dorazil zhruba 15 minut poté, co utichla střelba.

Hledal svou manželku Ann, které se podařilo vyváznout bez zranění. Přátelé Kelly Eoufové takové štěstí neměli. „Jedna z mých nejdražších kamarádek Karla Holcombeová a její manžel byli zabiti,“ zoufala Eoufová. „A nejen to. Jejich syn byl vážně zraněn a jeho manželka, která byla těhotná, zabita. Jak mi tohle může někdo vysvětlit?“

Mana nebeská byla přitom tématem hodiny nedělní školy, kterou měl John Holcombe pro své studenty v den, kdy v baptistickém kostele ve městě Sutherland Springs zaútočil vraždící střelec, napsal zpravodajský server Daily Beast.

Jen 20 minut před nejkrvavější hromadnou střelbou v dějinách Texasu se mladí členové kongregace učili příběh o Bohu, který poskytl chléb Izraelitům, když ho nejvíc potřebovali. A o tom, jak je důležité mít pevnou víru v náročných chvílích. Nikdo v kostele neměl tušení, jak brzy se tato lekce prolne do skutečnosti.

Do kostela se zbraní?

Ray Koenig, který v této oblasti prožil celých svých 82 let, řekl, že místní lidé u sebe často nosí střelné zbraně a nože, ale nikdo by si ani ve snu nedokázal představit, že by je někdo mohl napadnout, zatímco se modlí. „Můžete se vsadit, že odteď se budu snažit s sebou pokaždé do kostela pronést zbraň,“ dodal.

Sutherland Springs je malé texaské městečko. Kdysi bývalo luxusní destinací pro kosmopolitní Texasany žijící v San Antoniu. Bývávalo. Dnes tu žije necelých 500 obyvatel. Komunita, která tu zbyla, je velmi uzavřená, nedůvěřuje lidem ze severu a vůbec komukoli zvenčí, řekla Alda Daltonová, která tu žije skoro tři desetiletí. „I když neznáte všechny obyvatele jménem, určitě je znáte od vidění,“ dodala.

Mají tu jednu hlavní ulici, žádné semafory a tři základní orientační body – poštu, komunitní středisko a kostel. Žije tu však velmi oddaná baptistická kongregace čítající více než sto členů, tedy čtvrtinu všech obyvatel Sutherland Springs. Tuto neděli ale byly kostelní lavice zaplněné jen z poloviny, což se stává zřídka, dodal Montgomery. Mimo město však byl mj. i místní pastor a jeho žena.

Zobrazit celou diskusi