Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Střelec z Texasu neměl mít přístup ke zbraním. Armáda udělala chybu

Autor: ČTK - 
7. listopadu 2017
06:51

Vojenské letectvo Spojených států nezadalo informace o kriminální minulosti svého někdejšího příslušníka Devina Kelleyho, který v neděli v texaském kostele zastřelil 26 lidí, do kontrolního systému zájemců o koupi zbraní (NICS) amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Informovalo o tom mluvčí letectva Ann Stefaneková, napsala dnes agentura Reuters. Kvůli této chybě mohl Kelley při pořizování střelných zbraní projít bezpečnostní prověrkou.

V roce 2012 Kelleyho vojenský soud shledal vinným z násilí na manželce a dítěti, za což ho potrestal ročním vězením. Také byl degradován a po odpykání trestu z ozbrojených sil propuštěn.

Vyšetřování na místě texaského masakru v Sutherland Springs Vyšetřování na místě texaského masakru v Sutherland Springs | Reuters

V souvislosti s dřívějším odsouzením média spekulovala, zda to pro Kelleyho byla komplikace pro pořízení zbraní. Americký řetězec se sportovním vybavením Academy Sports & Outdoors ale v pondělí uvedl, že muž, kterému je útok připisován, si v jeho obchodech v letech 2016 a 2017 zakoupil dvě střelné zbraně poté, co prověrka jeho jména v kontrolním systému NICS neukázala žádné varování.

Podle federálních zákonů není možné legálně prodat či darovat střelnou zbraň nikomu, kdo byl odsouzen za domácí násilí, poznamenal Reuters. Letectvo následně ke kauze uvedlo, že údaje o odsouzení Kelleyho do systému nezadalo, jak je požadováno. Stefaneková dodala, že letectvo zahájilo vnitřní vyšetřování, aby zjistilo, jak bylo s Kelleyho případem nakládáno.

Zobrazit celou diskusi