Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Nejhorší chyba v historii špionáže.“ Agent omylem poslal islamistovi varovnou SMS

„Nejhorší chyba v historii špionáže.“ Agent omylem poslal islamistovi varovnou SMS.
„Nejhorší chyba v historii špionáže.“ Agent omylem poslal islamistovi varovnou SMS.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Mii - 
14. října 2017
19:40

Učebnicový příklad toto, jak něco zkazit. Tak by se dal popsat omyl nejmenovaného příslušníka francouzských tajných služeb, jenž chybně poslal textovou zprávu sledovanému džihádistovi místo kolegovi a celou operaci, v rámci které stát potenciálního teroristu sledoval, zkazil. Incident potvrdilo francouzské ministerstvo vnitra.

Muž byl popisován jako islamistický kazatel s kontakty na Islámský stát. Pobýval v oblasti okolo Paříže a společně s několika dalšími lidmi byl předmětem vyšetřování francouzských a dalších dvou tajných služeb.

Z textové zprávy ale pochopil, že jeho pohyb je monitorován a mobil má napojený na odposlouchávací zařízení. Okamžitě o tom informoval všechny své známé a agentovi zavolal zpět se stížností. Celé vyšetřování všech tří tajných služeb v tu ránu padlo vniveč, informovala televize M6. Událost okomentovala jako „rozhodně nejhorší chybu, kterou kdy v historii tajný agent udělal“.

Pracovník chtěl SMS původně poslat svému kolegovi. Zpráva obsahovala informace o postupu vyšetřování a podrobných detailech islamisty. Překlikl se ale a vše poslal na číslo sledovaného muže. Reakce všech tří tajných služeb byla podle francouzských médií zuřivá.

Zvýšená bezpečnostní opatření

Francie stále zůstává ve stavu ohrožení, který byl v zemi vyhlášen po teroristických útocích v Paříži v roce 2015. Některá zvýšená bezpečnostní opatření byla trvale posílena díky zákonu, který francouzský parlament schválil.

Mezi těmito opatřeními je například možnost prohlídky domu bez policejního povolení. Objevuje se proto kritika, že zákon omezuje základní lidská práva a svobodu, a některé organizace na podporu lidských práv požadují, aby nad uplatňováním zákona měly větší dohled soudy.

Prezident Miloš Zeman má na přesun teroristického hnutí Islámský stát do Evropy jasný názor: 

Zobrazit celou diskusi