Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Naděje pro rodinu Čecha uneseného v Libyi: Nová stopa!

Autor: ljš - 
21. srpna 2017
10:33

Už dva roky je v zajetí! Čech Pavel Hrůza, kterého v Libyi unesli džihádisté z ropné plošiny, na které pracoval jako manažer cateringu, podle posledních zpráv žije. Nedávno se tajným službám ozval člověk, který nabízel zprostředkování kontaktu s únosci.

Firma VAOS, pro kterou Hrůza pracuje, dostala před devíti měsíci zprávu, že je Čech naživu. Tím ale bohužel dobré zprávy ustaly. Situace se podle Mladé fronty Dnes změnila až začátkem letošního léta, kdy se tajným službám ozval člověk, který nabízel zprostředkování kontaktu s únosci.

„Spojka“ údajně nejprve oslovila Vojenské zpravodajství, následně informaci získala i BIS. Ani jedna z organizací však nechce zprávu potvrdit. Informace tohoto charakteru nemůže zpravodajská služba potvrzovat ani vyvracet. Veřejné komentování jakýchkoliv živých kauz by ohrozilo či zcela zmařilo práci zpravodajců,“ řekl listu mluvčí BIS Ladislav Šticha.

Nová stopa však zatím bohužel chladne. Kontakt totiž zatím nedokázal věrohodně doložit, že jsou jeho možnosti reálné. V minulosti už přitom byly české tajné služby k Hrůzově záchraně blízko. Agenti totiž vyjednali propuštění Rakušana, který byl unesen společně s Čechem. Islamisté k němu přidali dalšího muže, o kterém se vědělo pouze, že je Evropan. Do předání na Maltě proto všichni doufali, že půjde právě o Hrůzu. Následovalo ale bohužel zklamání, šlo totiž o občana Srbska.

Pavel Hrůza byl unesen v březnu 2015, když ropná pole v libyjském al-Ghaní přepadli džihádisté. Pro rakouskou cateringovou firmu VAOS tam pracoval jako manažer, pod sebou měl přibližně stočlenný tým lidí. Na jeho návrat domů čeká ve Valašském Meziříčí manželka a tři děti.

Nejznámějšími českými oběťmi únosu byly Hana Humpálová a Antonie Chrástecká. Podívejte se na video z jejich záchrany: 

Video  První slova Hanky Humpálové a Tonči Chrástecké po jejich propuštění na svobodu  - youtube.com/IHH
Video se připravuje ...

 

Cnerolka ( 21. srpna 2017 12:36 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání