Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Strach z uprchlíků i teroristů: Dánskou hranici s Německem začali střežit vojáci

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
2. října 2017
18:30

Dánsko vyslalo do příhraničí s Německem vojáky. Mají pomoci policistům, kteří od ledna 2016 provádějí obnovené hraniční kontroly kvůli rostoucímu počtu uprchlíků. Ozbrojení vojáci se však podle dánské agentury Ritzau nemají podílet přímo na kontrolách automobilů, ale mají působit v pozadí.

Lidé cestující z Německa do Dánska přivítá na hranicích posílená stráž, pohraniční policii bude nyní asistovat státní armáda. Kontrola na přechodu se pravděpodobně protáhne. Od pátku se k policii přidalo několik desítek vojáků, kteří prošli speciálním výcvikem, aby vypomohli při hraničních kontrolách.

Dohromady 160 dánských vojáků prošlo dvoutýdenním speciálním výcvikem, aby mohli nejméně po tři následující měsíce hlídkovat nejen u hraničních přechodů, ale také před židovskými objekty a izraelským velvyslanectvím v Kodani. Vojáci zatím nemají být nasazeni na zastávkách velkých trajektů ve městech Rödby a Gedser.

Předseda vlády sousední německé spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko Daniel Günther podle DPA při návštěvě Kodaně poznamenal, že problém nepředstavují ani tak vojáci, jako hraniční kontroly samotné. Dánskému premiérovi Larsi Lökkemu Rasmussenovi prý Günther řekl, že si Němci přejí, aby nešlo o stálý stav. K Evropě podle něj patří otevřené hranice. „Nechceme, aby to na hranicích takhle zůstalo,“ uvedl Günther.

Vojenská posila má za úkol trochu ulehčit policii a posílit městské hlídky. Dánská vláda tak chce předejít případným teroristickým útokům. Posílená stráž před židovskou synagogou má zabránit opakování incidentu z roku 2015, kdy Dán palestinského původu Omar Abdel Hamid El-Hussein (†22) zastřelil Žida Dana Uzana (†37). Střelec nejprve zaútočil na místní kavárnu, pak se vydal k synagoze. Dánové si nepřejí, aby se cokoliv podobného stalo znovu.

Zobrazit celou diskusi