Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Migrant v uprchlickém centru hrozil explozí. Drama v Dánsku vyřešila policie

Autor: mb - 
10. srpna 2016
14:55

Jeden z migrantů v azylovém středisku v Dánsku vylezl na jeho střechu a hrozil, že se odpálí. Policie budovu okamžitě obklíčila a evakuovala obyvatele. Muž nakonec své hrozby nesplnil, policie běžence zatkla. Zda měl u sebe opravdu výbušné zařízení, zůstává zatím nejasné.

Íránec (22) vylezl na střechu uprchlického centra Nyborg na ostrově Fyn krátce po jedenácté hodině dopoledne tamního času. Podle svědků držel v ruce cosi, co připomínalo granát.

Na místo byla povolána policie a ta mladého imigranta nakonec přesvědčila, aby se vydal do rukou strážcům zákona. Zda měl utečenec v ruce granát či jiné výbušné zařízení, policie zatím odmítla sdělit a omezila se pouze na strohé prohlášení: „Zřejmě šlo o případ nešťastné lásky, co přimělo muže k hrozbám, že se vyhodí do povětří. Policie nyní dotyčného vyslechne a bude vyšetřovat okolnosti případu.“ Mezitím byli všichni obyvatelé centra evakuováni a úřady též vydaly zákaz přeletů nad oblastí.

V roce 2015 do Dánska, jež má pouhých 5,6 milionu obyvatel, dorazilo zhruba 21 tisíc žadatelů o azyl. Sousední Německo zažilo daleko větší nápor, do země přišel přes milion lidí z neevropských zemí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině