Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Soud s nejhledanějším australským džihádistou: „Deportujte mě k muslimům,“ žadoní

Autor: Darina Jíchová - 
29. září 2017
15:02

Džihádista Neil Prakash (26) pochází z australského města Melbourne, během svého soudu řekl, že lituje toho, že se přidal k Islámskému státu. Dodal však, že do Austrálie se vrátit nechce, že chce žít v muslimské zemi. Doznal se k tomu, že natáčel propagandistická videa pro ISIS, ale prý ho k tomu nutili. K islámu konvertoval v roce 2012 a pak odjel bojovat na Střední východ.

Turecké jednotky ho zadržely, když se v říjnu roku 2016 pokusil překročit syrskou hranici. Záznam z jeho soudu přinesla turecká tisková agentura Dogan. Prakash prý odmítl kauci a proces byl odročen na prosinec tohoto roku. Loni v květnu v tisku proběhla zpráva o jeho smrti, měl zemřít při leteckém útoku amerických dronů. Tato zpráva se však ukázala jako falešná.

Bojovník ISIS tvrdí, že sice lituje toho, že podněcoval násilí proti Australanům, ale stejně chce být deportován do muslimské země. Neil Prakash, také známý jako abú Chaled al-Kambodži, je držen v Turecku. Na záznamu ze včerejšího soudu tvrdí: „Lituju všeho, co jsem způsobil.“ Upřímnost jeho výpovědi přezkoumávají psychologové. Přiznal, že vytvářel propagandistická videa i to, že je zodpovědný za přítomnost bojovníků ISIS v Austrálii, nicméně se hájí tím, že všechno dělal z donucení.

Prakash byl vycvičen v Rakce a bojoval proti Kurdům ve městě Kobane, při bojích byl zraněn. „Poslali mě do Rakky a řekli, že musím bojovat. Tohle je pravá tvář Islámského státu, rozhodl jsem se, že musím utéct. Lituju, že jsem se k nim přidal,“ dodal. „Co víc říct, čerstvě jsem konvertoval a o islámu jsem zatím tolik nevěděl, věřil jsem tomu, co mě učili. Pak jsem korán studoval sám, v Sýrii i Iráku, pravda byla jiná, než jakou ji prezentovali oni. Pokusil jsem se utéct. Jediné, co jsem chtěl, bylo následovat víru. Je mi to líto, omlouvám se za všechno.“

Soud rozhodl, že Prakash prozatím zůstane ve vazbě, přelíčení bude pokračovat v prosinci. Australská vláda požádala Turecko, aby jim Prakashe vydali. Není jasné, zda si nejdříve nebude muset odsedět trest v Turecku předtím, než bude předán australským úřadům. Australský premiér Turnbull nicméně očekává, že Prakash bude do země převezen během několika měsíců.

Nezadat ( 29. září 2017 16:28 )

Jasně a po kusech aby radost a štěstí z jeho návratu trvalo déle.

Zobrazit celou diskusi