Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Další rána: Silné zemětřesení otřáslo Mexikem a zabilo nejméně 47 lidí

Autor: ČTK - 
19. září 2017
20:47

Jižní část Mexika v úterý zasáhlo zemětřesení o síle cca 7,4 stupně. V hlavním městě Mexiku se silně třásly domy a tisíce lidí prchaly na ulici, uvedla agentura Reuters. Úřady zatím hovoří o 50 mrtvých.

Americká geologická služba USGS zprvu udávala sílu otřesů 7,4, později ji však o tři desetiny stupně snížila. Podle USGS bylo epicentrum otřesů osm kilometrů od města Atencingo ve státě Puebla, které je od metropole vzdáleno necelých 200 kilometrů. Ohnisko zemětřesení bylo v hloubce 51 kilometrů.

Mexiko ležící v neklidné tektonické oblasti se dosud vzpamatovává z otřesů, které předminulý týden zasáhly především jižní státy Oaxaca, Chiapas a Tabasco. Zemětřesení o síle 8,2 stupně zabilo téměř stovku lidí.

První zprávy hovořily o pěti mrtvých

Podle prvních zpráv zemřelo při úterním zemětřesení nejméně pět lidí. Později byl údaj změněn na nejméně 50. V metropoli Mexika bylo poničeno minimálně 27 domů. V několika budovách uvěznily obyvatele požáry. Otřesy způsobily také pád několika budov.

O prvních obětech informovaly úřady státu Puebla, kde přišlo o život nejméně pět lidí. Stejný počet obětí hlásí i stát Mexiko, který se rozkládá v okolí hlavního města.

Starosta mexické metropole Miguel Mancera televizní stanici Televisa řekl, že má zprávy o lidech uvězněných uvnitř hořících budov i o tom, že někteří jsou pod troskami spadlých domů. Na místě pracují týmy záchranářů.

Mexický stát Morelos hlásí dalších 42 mrtvých. Podle agentury Reuters o tom informoval místní guvernér.

Mexická média si všímají faktu, že k tragédii došlo v den 32. výročí zemětřesení z roku 1985, při kterém zahynulo několik tisíc lidí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi