Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Psí zázrak: Záchranáři vytáhli po 6 dnech ze sutin živého psa. Zasypalo ho zemětřesení

Autor: Mii - 
26. září 2017
20:35

Šest dní přežil pod sutinami opuštěný pes, kterého v mexické metropoli Mexico City našli japonští záchranáři pomáhající s úklidem po ničivém zemětřesení. Zvíře, které si muselo téměř týden vystačit bez vody a jídla, bylo nalezeno jen těsně před tím, než měly záchranné práce v místě skončit.

Lidé malého bílého psa našli při prohledávání sutin po možných obětech nebo přeživších. Když vystrašeného a hladového tvora zaznamenali, ihned jej předali na kontrolu Červenému kříži, který zjistil, že až na mírný šok je pes naprosto v pořádku. Organizace se nyní pokusí najít jeho původního majitele.

K zemětřesení o síle 7,2 stupně Richterovy škály došlo v Mexiku 19. září. Jednalo se o nejsilnější zemětřesení od roku 1985, kdy otřesy zabily nejméně 10 tisíc lidí.

V jihozápadní části země se o minulém víkendu objevilo několik dalších menších vln. Mexická národní seizmologická služba krátce nato varovala, že zemětřesení budou ještě pokračovat, ale jak silná, nelze určit.

Aktuální bilance obětí je nejméně 324 mrtvých a dalších 50 pohřešovaných. Tisíce budov jsou zničeny, přeživší musí spát venku na ulicích a škody jsou odhadované na 8 miliard dolarů (zhruba 176 miliard korun). Kvůli poškozené statice je zavřeno i 3900 místních škol. Studenti docházejí jen do zbylých 100.

Psí hrdinové ovládli záchranné akce

Bílý pes nalezený v sutinách není jediným psím hrdinou, který figuruje v mexickém zemětřesení. Pozornost médií si vysloužila i fenka labradora Frida z mexického námořnictva, které se podařilo v sutinách najít a tím zachránit více než 50 lidí. Chvíli před tím zachránila 12 lidí.

Za své hrdinné činy si vysloužila osobní poděkování mexického prezidenta Enrique Pena Nieta.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi