Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Třetí zemětřesení za pět dní a celkem už 315 obětí. Mexiko zažívá krušné časy

Autor: mah, ČTK - 
24. září 2017
14:25

Mexiko zažívá krušný začátek podzimu. Za posledních pět dní zde došlo už k třetímu zemětřesení. Po ničivém zemětřesení v úterý, které za sebou nechalo 315 obětí, se země otřásla i v sobotu. Další otřesy, tentokrát o síle 5,9 stupně Richterovy škály, zasáhly jih země i v neděli. Úřady zatím neinformují o žádných obětech ani škodách nejnovějšího zemětřesení. Podle mexických médií se počet obětí úterních a sobotních otřesů vyšplhal na číslo 315.

Dnešní zemětřesení mělo podle americké geologické služby USGS epicentrum v Tichém oceánu 99 kilometrů od města Tonalá v jihomexickém státě Chiapas. Ten pocítil i sobotní otřesy o síle 6,2 stupně s epicentrem v sousední Oaxace, při nichž podle úřadů zemřelo celkem pět lidí.

Země se přitom stále vzpamatovává z úterních otřesů o síle 7,1 stupně, nejtragičtějších za poslední léta, po nichž úřady registrují již 310 mrtvých, z toho více než polovinu v metropoli Mexiku.

Starosta Miguel Mancera uvedl, že úterní otřesy poškodily přes tisíc budov. Více než pět desítek z nich se zřítilo. Záchranáři stále pokračují v prohledávání trosek, v nichž by mohli nalézt některé z dosud pohřešovaných osob. Naděje na objevení živých je však již velmi malá.

Zatímco v samotném hlavním městě nezpůsobilo sobotní zemětřesení žádné zásadní škody, ve státě Oaxaca spadlo několik budov a bez proudu byly dočasně statisíce lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi