Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ohrožuje i oblíbená letoviska. Hurikán Max trápí Mexiko, sílí i bouře José a Norma

Autor: simao, ČTK - 
15. září 2017
08:33

Na západní pobřeží Mexika ve čtvrtek dorazil hurikán Max, který ohrožuje známá turistická střediska Acapulco a Ixtapa. Oznámilo to americké Národní středisko pro hurikány (NHC). V Karibiku sílí tropická bouře José, která by se dnes mohla stát hurikánem. Po řádění hurikánů Harvey a Irma hrozí další spoušť.

Meteorologové předpokládají, že v mexických pobřežních státech Guerrero a Oaxaca způsobí hurikán Max silné deště, záplavy a sesuvy půdy.

Max je zařazen do nejnižší první kategorie, rychlost větru dosahuje 130 kilometrů v hodině. Max je zatím asi 90 kilometrů východně od Acapulca a pohybuje se východním směrem rychlostí 13 kilometrů za hodinu.

Cestou do vnitrozemí ale brzy síla větru zeslábne a z hurikánu se stane tropická bouře. Ve východním Tichomoří se mezitím podle NHC zformovala další bouře Norma, která se dnes pravděpodobně změní v hurikán.

Také tropická bouře José může dnes nabrat sílu hurikánu a způsobit životu nebezpečné zpětné proudy pro změnu podél východního pobřeží USA. Bouře se nachází 815 kilometrů jihovýchodně od Bermudských ostrovů, provází ji vítr o rychlosti 110 kilometrů za hodinu.

Podle NHC by se v následujících dvou dnech mohla postupně stočit na sever. V průběhu víkendu evakuovaly úřady kvůli hurikánu José ostrov Barbuda ve východním Karibiku, jenž předtím zasáhl hurikán Irma. José ostrov nezasáhl a v noci na neděli se hurikán vyhnul i sousedním francouzským ostrovům Svatý Martin a Svatý Bartoloměj více, než se původně očekávalo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi