Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Češi, kteří přežili Irmu: Nemáme vodu, elektřinu a nesmíme ven po setmění

Autor: Jiří Krušina - 
13. září 2017
12:24

Skvělá zpráva. Čtveřice mladých Čechů v čele s Danem Vávrou (33) z Krnovska bez újmy přečkala řádění hurikánu Irma v zabarikádovaném domě přímo na pobřeží oceánu.

Irma se na Key West přihnala jako hurikán 4. stupně, až později začala slábnout. Mladí Češi před její ničivou silou zachránili bezdomovce, který se v sílícím větru toulal ulicemi. „Nabídli jsme mu, že může k nám. Nechtěl, a tak jsme zavolali policii, která jej převezla do evakuačního centra,“ sdělil Dan Vávra.

S Českem ztratili kontakt krátce po nedělní půlnoci, kdy po výpadku proudu přestal jít internet. Z posledního vzkazu domů bylo zřejmé, že mají strach. „Nejsme v pohodě a máme z toho určitě také nervy, ale to už k tomu asi patří. Takže si dejte pivko a my si dáme taky pivko a budeme ok,“ vzkázala domů Danova přítelkyně Tamara.

Ničivou sílu větru o rychlosti okolo 250 kilometrů Vávra nedokáže popsat. „Neskutečný hluk, neskutečná síla. Kdo to nezažil, ten to nikdy nepochopí,“ řekl Daniel. Na jihu Floridy teď panují přísná pravidla. „Národní garda zakázala vycházení po setmění, aby zabránila rabování,“ prozradil Blesku Vávra. Stále tam neteče voda a nejde elektřina. „Řada cest je neprůjezdných, protože na ně oceán vyplavil lodě,“ pokračoval krajan.

Češi se před příchodem hurikánu dobře zásobili a ještě několik dní vydrží s jídlem i pitím. „Vzájemně si tady pomáháme s ostatními krajany, Slováky i Poláky. Děkujeme všem do Česka, že na nás mysleli. Na Facebook dáme fotky, ale až půjde elektřina a internet,“ dodal Vávra.

agfor ( 13. září 2017 16:00 )

A to utíkali z Čech před řáděním komoušů a totalitou.

beruska56 ( 13. září 2017 13:05 )

Nikdo je tam neposílal tak ať pořád nebrečí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání