Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Za jedovatá vejce asi mohou Belgičané: Do drůbežáren poslali špatnou dezinfekci

Autor: bk - 
5. srpna 2017
11:51

Skandál s nizozemskými kontaminovanými vejci s vysoce toxickou a jedovatou látkou fipronil už má možného viníka. Německý časopis Spiegel s odvoláním na policii uvádí, že pachatelem má být výrobce chemikálií ze severu Belgie, jehož firma dodala dezinfekční prostředek s fipronilem drůbežárnám, odkud pak kontaminovaná vejce putovala do prodeje. Německo, Nizozemsko a Belgie kvůli aféře už stáhly z trhu miliony vajec.

Fipronil je látka používaná k hubení blech, vší a klíšťat. Pro lidský organismus je velmi nebezpečná. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí. Rovněž může preparát u lidí poškodit játra či štítnou žlázu. U dospělých může způsobit potíže při větším množství. Zdraví dětí však ohrozí i při malé dávce. Látka se nesmí podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé.

Časopis Spiegel píše, že podnikatel z Belgie si insekticid obstaral na přelomu roku v jedné z továren v Rumunsku. Podle informací jeho společníka šlo o objednávku za miliony korun.

Nizozemsko už kvůli incidentu dočasně uzavřelo 180 drůbežáren. Německo stáhlo preventivně z prodeje maloobchodního řetězce Aldi všechna vajíčka. Nizozemský úřad dohlížející na bezpečnost potravin oznámil, že vyšetřuje 20 procent všech nizozemských drůbežáren, což podle něj znamená, že 80 procent vajec na trhu je nezávadných. Úřad rovněž zdůraznil, že riziko představuje pouze omezený počet typů vajec rozpoznatelný podle konkrétních čísel.

Česká Státní veterinární správa (SVS) sdělila, že vejce a kuřecí maso z Nizozemska a Belgie se do Česka v poslední době nedovážely. Přesto v těchto dnech začaly namátkové vzorky vajíček a masa původem z Belgie, Nizozemska, Francie, Itálie, Německa a Polska, na jejichž trzích se objevily problémové značky insekticidu.

Video  Kulinární porno: Takhle dokonale vypadají recepty z obyčejných vajec  - youtube.com_food, people, places/bpž
Video se připravuje ...

iFender ( 5. srpna 2017 16:15 )

Ja wohl! To je ona ta vyspela EU demokraticka diktatura.Kam my EU "Greenhorns" se za nimi hrabeme.Oni nam ukazuji cestu a svetlo oni jsou ti rychlejsi evropane.Chytraci!!!

Zobrazit celou diskusi