O vejcích se sice traduje, že by se měly konzumovat s rozvahou, ale patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek, které jsou navíc vysoce stravitelné.

„Nejnovější výzkumy prokazují, že zdraví lidé, kteří s hladinou cholesterolu nemají žádné problémy a nepřijímají nadměrné množství cholesterolu z jiných potravin, mohou denně bez rizika zkonzumovat 1-2 vejce,“ říká doc. Ing. Kamila Míková, CSc., VŠCHT, Ústav analýzy potravin a výživy.

Vejce jsou velmi zdravé, protože obsahují všechny vitamíny kromě vitamínu C. Nejvíce zastoupen je vitamín E, kyselina pantetonová, vitamín B2. Ten pomáhá normální činnosti nervové soustavy, má pozitivní vliv na červené krvinky a podporuje metabolismus železa.

Kromě příznivě působících vitamínů se ve vejcích vyskytují i minerály jako železo, fosfor, draslík a zinek. Konzumace vajec má také pozitivní vliv na vidění, protože obsahuje lutein, který chrání sítnici, a zeaxantin.

Ten zase oko chrání před nebezpečnými volnými radikály a světelnými frekvencemi. Ve žloutcích je pak obsažen cholin, který podporuje metabolismus tuků a činnost jater.

Kód na vejcích:

Víte co znamená kód na vejcích?
Autor: scom

První číslo označuje metodu způsobu chovu nosnic:

  • 0 = vejce nosnic z chovu v ekologickém zemědělství (BIO)
  • 1 = vejce nosnic z chovu ve volném výběhu
  • 2 = vejce nosnic z chovu v halách
  • 3 = vejce nosnic z chovu v klecích

Další dvě písmena jsou zkratkou pro zemi, odkud vejce skutečně pochází:

"CZ" - Česká republika, "SK" - Slovensko, "PL" - Polsko, "LV" - Lotyšsko, "DE" - Německo, "NL" - Nizozemsko, apod.

Čísla za písmeny zase označují registrační čísla chovu.

 

Podívejte se, jak levně a ekologicky obarvit vajíčka na Velikonoce:

Video
Video se připravuje ...

Obarvěte si velikonoční vajíčka jen pomocí cibule a červeného zelí youtube.com_aashpazi/bpž

Fotogalerie
7 fotografií