Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trump pohrozil Venezuele sankcemi: Prezident Maduro sní o tom být diktátorem

Autor: ČTK, ula - 
18. července 2017
08:05

Americký prezident Donald Trump hrozí Venezuele ekonomickými sankcemi. Jejího prezidenta Nicoláse Madura označil za špatného vůdce, který sní o tom, že bude diktátorem. Informovaly o tom agentury Reuters a AFP.

Trump tak reaguje na plán venezuelské vlády zřídit Ústavodárné shromáždění, které v nedělním neoficiálním referendu odmítlo více než sedm milionů Venezuelanů.

„Venezuelský lid ukázal, že podporuje demokracii, svobodu a právní stát. Ale jejich silné a odvážné akce si stále nevšímá špatný lídr, který sní o tom, že se stane diktátorem,“ řekl Trump.

Zřízení Ústavodárného shromáždění kritizuje venezuelská opozice. Kabinet chce podle kritiků tímto novým orgánem nahradit parlament, v němž má opozice většinu, a hodlá posílit diktaturu prezidenta Madura.

VIDEO: Lidé stojí frontu na chléb. I taková je Venezuela

Nedělní plebiscit byl reakcí na plán vlády uspořádat 30. července do Ústavodárného shromáždění volby. Opozice bude tyto volby bojkotovat jako nedemokratické, neboť způsob jejich konání stanovil prezidentský dekret a volební komise nakloněná vládě.

Zobrazit celou diskusi