Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Před volební místností zastřelili ženu. Venezuelské referendum narušil gang

Autor: ČTK, bud - 
17. července 2017
08:15

Ozbrojenci na motocyklech stříleli do davu před jednou z volebních místností ve Venezuele. Zemřela jedna žena, další čtyři lidé byli zraněni. Venezuelská opozice uspořádala neoficiální referendum, kterým chce zvýšit tlak na prezidenta Nicoláse Madura. Podle agentury Reuters přitom vládní záměr vlády zřídit Ústavodárné shromáždění odmítlo 98 procent hlasujících v referendu.

Podle opozice sdružené v koalici Kulatý stůl demokratické jednoty (MUD) v jedné z chudinských čtvrtí Caracasu začal polovojenský provládní gang střílet v místě, kam dorazily tisíce lidí, aby se zúčastnily referenda. Video z události ukazuje, jak se po výstřelech lidé rozprchli, mnoho z nich se schovalo do kostela. Stoupenci vlády na motocyklech stříleli do lidí a zabili 61letou ženu a další čtyři lidi zranili.

Konání referenda o záměru vlády zřídit Ústavodárné shromáždění a pokračování Madurovy vlády schválil parlament, jehož autoritu ale vláda a nejvyšší soud neuznává. Je tak neoficiální. Podle opozice je účast ve více než dvou tisících volebních centrech hojná. Opozice slibuje zveřejnění výsledků ještě dnes večer místního času.

Referenda se zúčastnilo 7,18 milionu lidí. Informovali o tom v noci na dnešek podle agentury AFP po sečtení 95 procent hlasů rektoři univerzit dohlížejících na organizaci hlasování. Podle agentury Reuters přitom vládní záměr odmítlo 98 procent hlasujících.

VIDEO: Lidé v hlavním městě Venezuely stojí frontu na chleba.

Podle průzkumů odmítá zřízení Ústavodárného shromáždění 70 procent Venezuelanů a 80 procent nesouhlasí s politikou socialistické vlády, která zemi přivedla na pokraj bídy a paralyzovala veřejný život. Očekává se, že z 19 milionů oprávněných voličů dnes přijde hlasovat nadpoloviční většina.

Ve Venezuele, zmítané už několik let hlubokou ekonomickou krizí, se od dubna konají téměř každý den protesty proti vládě. Demonstrace Madurův režim tvrdě potlačuje, zemřelo při nich už přes sto lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi