Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Pekaři místo chleba pekli drahé sladkosti. Ve Venezuele je zatkli

Autor: ČTK, nka - 
17. března 2017
12:50

Venezuelské úřady zatkly tento týden čtyři pekaře, kteří ilegálně pekli croissanty a čokoládové řezy brownies. Vláda socialistického prezidenta Nicoláse Madura hrozí, že převezme kontrolu nad pekárnami v hlavním městě, aby se zajistilo, že se bude péct více chleba. Informovala o tom agentura Reuters.

Maduro tento týden vyslal inspektory a vojáky do více než 700 pekáren v Caracasu, aby zkontrolovali, zda pekaři dodržují nový příkaz, jenž nařizuje, že 90 procent mouky musí být použito k pečení chleba, a nikoliv dražšího sladkého pečiva a dortů.

První dva pekaři byli zatčeni, protože do croissantů dávali víc mouky, než bylo dovoleno. Další dva pekaři skončili za mřížemi podle úřadů kvůli tomu, že do čokoládových brownies dávali prošlou mouku.

Video: Venezuela bojuje s nedostatkem základních potravin

Jde o nejnovější opatření, které má zvýšit dostupnost základních potravin ve Venezuele. Země se totiž již tři roky potýká s ekonomickou a potravinovou krizí.

Vládnoucí Sjednocená socialistická strana Venezuely (PSUV) tvrdí, že obchodníci, kteří sympatizují s opozicí, sabotují venezuelskou ekonomiku zvyšováním cen a hromaděním zboží.

Naopak kritici vlády jsou přesvědčeni, že za špatnou ekonomickou situací stojí především hospodářská politika vlády. Až 80 procent pekáren podle pekařů nemá zásoby mouky. Situaci pekaři podle Reuters rovněž přičítají vládě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi