Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

800 kilo kokainu: Synovci venezuelského prezidenta jsou zadrženi za pašování drog

Autor: ČTK, tmp - 
12. listopadu 2015
02:49

Snažili se prodat 800 kilogramů kokainu, to ale netušili, že kupující je ve skutečnosti tajný agent. Dva synovce manželky venezuelského prezidenta Nicoláse Madura zadrželi a převezli do Spojených států, kde čelí obvinění z obchodování s drogami. Informovaly o tom světové agentury.

Francisco Flores de Freitas a Efraín Antonio Campo Flores jsou synovci venezuelské první dámy Cilie Floresové. Zadrželi je údajně už v úterý na Haiti po setkání s americkým agentem v utajení, kterému se snažili prodat 800 kilogramů kokainu. Oba prý cestovali na diplomatické pasy, neměli ale diplomatickou imunitu.

Zadržení příbuzných může podle agentury Reuters poškodit obraz prezidenta před parlamentními volbami, které se budou konat 6. prosince.

Dvaašedesátiletá Cilia Floresová, kterou prezident Maduro nazývá "první bojovnicí", je původním povoláním právnička. V roce 1994 dosáhla propuštění někdejšího venezuelského prezidenta Huga Cháveze z vězení, kde si odpykával od roku 1992 trest za pokus o provedení puče. Od roku 2006 byla Floresová první ženou ve funkci předsedkyně venezuelského parlamentu. I v roli první dámy má podle agentury AP na venezuelskou politiku obrovský vliv. V nadcházejících volbách se chce opět ucházet i o poslanecký mandát.

Více než polovina odhadované produkce kokainu směřuje z Kolumbie do Spojených států přes Venezuelu, tvrdí americké ministerstvo zahraničí. Americké ministerstvo financí dokonce před časem umístilo na seznam lidí zapojených do obchodu s drogami několik současných či bývalých vysoce postavených venezuelských politiků a úředníků, včetně exministra obrany, předsedy parlamentu či šéfa vojenské rozvědky. Prezident Maduro obvinění ze zapojení Venezuely do obchodu s drogami odmítá, podle něj jde jen o očerňující kampaň proti jeho Sjednocené socialistické straně (PSUV).

Venezuela se v současnosti potýká s hospodářskou krizí, kterou letos zostřil pokles cen ropy. V zemi panuje nedostatek různého zboží, lidé se musejí vyrovnávat s následky inflace a s propadem kurzu měny.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi