Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Býci nabrali na rohy Američany, Španěla těžce zranili. Pamplona ožila fiestou

Autor: val - 
8. července 2017
16:15

Statisíce lidí se jako každoročně sjely do baskické Pamplony, kde ve čtvrtek začala fiesta San Fermina s nejslavnějšími býčími zápasy na světě. V pátek se pak běžel první z ranních běhů s býky v ulicích historické části města. Několik lidí skončilo se zraněním.

Na 850 metrů dlouhé trati, po níž běží býci každé ráno ze stájí do arény, v pátek býci nabrali na rohy dva Američany a jednoho Španěla, v sobotním běhu dva Američany. Další lidé se zranili lehce. Zmíněný Španěl utrpěl těžká zranění a museli ho operovat.

Ranní běh s býky ulicemi Pamplony Ranní běh s býky ulicemi Pamplony | Reuters

Běh s býky se koná každý den fiesty v osm hodin ráno. Zúčastnit se může de facto každý dospělý člověk. Šest býků, kterým v zádech šlapou voli a povzbuzují je profesionální honáci i lidé podél trasy, obvykle běží ulicemi kolem pěti minut. Od diváků je dělí dvojité hrazení. Jenže zpravidla ne všichni jejich rohům a kopytům uniknou.

Video  Plné ulice Španělů utíkají před býky: Už 15 lidí nepřežilo  - Reuters, Daniela Pilařová
Video se připravuje ...

Tradiční slavnosti, která se v hlavním městě autonomního společenství Navarra koná po staletí, se každoročně zúčastní na milion lidí z celého světa. Hlavní součástí fiesty je korida. Každý večer se v hlavní aréně koná jedna, při které postupně zápasí šestice býků, kteří ráno probíhali městem.

Fiesta San Fermina začíná vždy 6. a končí 14. července. Během té doby probíhá řada kulturních či nábožensko-folklorních akcí. Slavnost zpopularizoval americký autor Ernest Hemingway ve své novele Fiesta, známá v Česku též jako I slunce vychází (The Sun Also Rises).

Video  Drama ve Španělsku – býk pronikl mezi šokované diváky  - /Youtube/
Video se připravuje ...

bibijana ( 9. července 2017 08:35 )

Zvrácená, odporná zábava!Tihle Španělé!Mají krutost v genech a v srdci.Jaké krutosti páchali při kolonizacích ostatních států -dává se jim za vinu třeba likvidace říše Inků.Slušný, mírumilovný člověk a příznivec přírody a zvířat by do této barbarské země na dovolenou nejel.A ta jejich jedovatá zelenina a ovoce pěstované v obrovských sklenících? Co takoví barbaři dělají v EÚ? Tyhle krvavé zábavy a zápasy EÚ nevadí? Hanba!!!

Zobrazit celou diskusi