Jeskyně je totiž vědeckým pracovištěm, proto zůstává většinu roku nepřístupná. Výjimkou jsou právě tři víkendy v létě a nárazově i zájem filmařů. Naposledy se tady například točily scény pro pohádku Korunní princ.

Letos došlo k posunu termínů pro veřejnost z tradičního května na červen. „Důvodem je žádost ornitologů o ochranu kriticky ohrožených dravců uhnízděných v blízkosti Býčí skály. Druh ptáků stejně jako místo, kde se usadili, pochopitelně neprozradíme,“ vysvětlil změnu vedoucí CHKO Moravský kras Leoš Štefka. Pokud chcete unikátní jeskyni navštívit, přijďte v uvedené víkendové termíny mezi 9. až 16. hodinou. Skupinky budou vpuštěny po půl hodinách.

Přístup k jeskyni přehrazuje páska: Zákaz vstupu!

Přístup od silnice k jeskynnímu komplexu nyní přehrazuje páska se zákazem vstupu a informační tabulky s vysvětlením, proč k tomuto opatření ochranáři sáhli. „Přístup je možný jen k základně jeskyňářů,“ vysvětlil Blesku speleolog Jiří Svozil.Za páskou tak zůstalo ohniště, stejně tak je uzavřena turistická cesta na kostelík. Omezení skončí v polovině června, před prvním termínem zpřístupnění přední části jeskyně veřejnosti.

Přední část Býčí skály sloužila podle vědců v době železné jako rituální obětiště. Badatel Jindřich Wankel našel na tomto místě koncem 19. století ostatky 40 lidí a řadu vzácných předmětů. Za druhé světové války umístili nacisté do jeskyně továrnu na výrobu leteckých motorů.

Video
Video se připravuje ...

Přístupu veřejnosti ke vstupu do jeskyně teď brání pásky. Důvodem je ochrana hnízdících dravců. Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
18 fotografií