Tradiční květnový termín letos ochranáři posunuli kvůli ochraně dravců hnízdících v nejbližším okolí jeskyně. „Nyní už vyvedli mládě, přesto bude ještě první návštěvnický víkend v tzv. klidovém režimu, to znamená bez stánků a doprovodného programu před Býčí skálou,“ vysvětlil Jiří Svozil, předseda základní organizace České speleologické společnosti Býčí skála.Býčí skála je vědeckým pracovištěm, proto dostává veřejnost příležitost prohlédnout si jeskyni jen výjimečně. Tentokrát kromě prohlídek dojde i na dva koncerty. Například v sobotu 17. června od 17.30 hodin vystoupí v jeskyni brněnský pěvecký sbor Vox Juvenalis. 

Video
Video se připravuje ...

Přístupu veřejnosti ke vstupu do jeskyně Býčí skála letos bránily pásky. Důvodem byla ochrana hnízdících dravců Zdeněk Matyáš

Délka prohlídky obnáší přibližně 90 minut. V jeskyni je vysoká vlhkost a teplota kolem 9 stupňů Celsia. Cesty jsou upravené, ale nejsou betonové jako v oficiálních veřejnosti přístupných jeskyních. Akce se koná vždy od 9 do 16 hodin.

„Doporučujeme pevnou obuv a teplejší oblečení, nejlépe dlouhé kalhoty, svetr či bundu. Pes do jeskyně nemůže,“ upozornil Svozil s tím, že rezervace se neprovádí. V předchozích letech se vždy dostalo na všechny příchozí zájemce. Vstupné činí 50 korun pro dospělého, 30 korun u dětí do 15 let.

K parkování lze využít silnici v blízkosti Býčí skály. Nejlepší dopravní spojení od Brna je přes Maloměřice, Bílovice nad Svitavou a Adamov, od Blanska přes Klepáčov a Olomučany.

Objevitel Wankel a spol.

Nejvýznamnější objevy na Býčí skále učinil Jindřich Wankel (1821-1897), jednalo se především o Halštatský pohřeb, kdy bylo nalezeno více než 40 koster a množství předmětů z doby bronzové. Slavným nálezem je také soška bronzového býčka bratrů Felklových. Jeskyni si oblíbili také filmaři, naposledy se tady natáčela pohádka Korunní princ. Spolu s Rudickým propadáním tvoří druhý nejdelší jeskynní komplex v Česku, měří 13 kilometrů.

Fotogalerie
16 fotografií