Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C

Zadržené po londýnském atentátu policie propustila. Bez obvinění

Autor: ČTK - 
6. června 2017
06:37

Deset lidí zatčených v neděli v rámci vyšetřování teroristického útoku v Londýně bylo propuštěno bez obvinění. Oznámila to britská policie. To znamená, že všech 12 osob zatčených po incidentu bylo propuštěno. Policie rovněž propustila muže zatčeného v souvislosti se sebevražedným bombovým útokem v Manchesteru, napsala agentura Reuters.

Při teroristickém útoku v centru Londýna v sobotu v noci zemřelo sedm lidí a desítky dalších byly zraněny. Atentát se odehrál na mostě přes řeku Temži a v několik set metrů vzdálené čtvrti Borough Market. Trojice útočníků na mostě najela vysokou rychlostí dodávkou do lidí na chodníku a v nedaleké čtvrti pak zaútočila na lidi noži. Policie atentátníky krátce po ohlášení incidentu zastřelila.

Fotogalerie Teror v Londýně: Dodávka vjela na mostě do lidí, útočníci… 70 fotografií

VIDEO: Takhle popsal události jeden ze svědků

Video  „Teroristi! Všechny bodají!“ Svědek popsal hrůzu v Londýně  - Reuters
Video se připravuje ...

Při útoku v Manchesteru na koncertě americké zpěvačky Ariany Grandeové 22. května zahynulo 22 osob a desítky byly zraněny. Policie propustila bez obvinění 23letého muže zadrženého den po útoku. Celkem policie v souvislosti s vyšetřováním zadržela 18 osob, osm jich již propustila bez obvinění.

Minuta ticha v pravé poledne

Sobotní útok v Londýně a jeho oběti uctí v úterý minutou ticha přesně v 11:00 (pravé poledne SELČ) celá Británie. Při atentátu zahynulo sedm lidí a 48 jich útočník zranil. Očekávají se také další výsledky vyšetřování. To se nyní soustředí především na to, zda za přípravou atentátu stála jen trojice teroristů, které policisté při zásahu zabili, nebo i někdo další.

Už v pondělí drželi minutu ticha lidé shromáždění na vigilii poblíž místa útoku na Londýnském mostě a přilehlé čtvrti Borough Market.

Celonárodní minutu ticha za „ty, kteří přišli o své životy a všechny ostatní, které útoky postihly“ vyhlásila na úterý britská vláda. Kromě toho mají být hlavně na vládních budovách vlajky staženy na půl žerdi.

Mezitím dál pokračuje vyšetřování teroristického útoku, který byl už třetím v Británii během posledních tří měsíců. V pondělí britská policie zveřejnila identitu dvou ze tří teroristů a pracuje na ověření identity třetího. Při raziích dosud policie v souvislosti s atentátem zadržela tucet lidí, ale všichni byli propuštěni. Kromě toho stále pokračuje identifikace zraněných a mrtvých. Češi mezi nimi podle informací českého ministerstva zahraničí nejsou.

Vše o útoku v Londýně čtěte ZDE >>>

Zobrazit celou diskusi