Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Davy prchaly před terorem, Paul s půllitrem šel Londýnem klidně dál

Autor: nka, ČTK - 
5. června 2017
18:05

Zatímco tisíce lidí se po útoku v Londýně zběsile hnaly ulicemi pryč od místa řádění teroristů, z běžícího davu vyčníval jeden muž, Paul Armstrong. Ani ve chvílích největšího ohrožení neodložil půllitr piva z ruky a místo všeobecného úprku zvolil poklidnou chůzi, aby si pěnivý mok ze sklenice nevylil. Fotografie pivaře na sociálních sítích vzbudily senzaci a mnozí muže považují za skutečný symbol nezlomnosti Britů.

Centrum Londýna, sobota krátce po desáté hodině večer. Ulicemi se zděšeně ženou davy lidí prchajících od místa, kde tři teroristé rozpoutali krvavé peklo. V úprku je výkřiky povzbuzuje policie.

Rytmické pulzování proudu běžců ale narušuje postava muže, nonšalantně kráčejícího s pivem v ruce. Jeho společnice ho nervózně popotahuje, pivař se ale nenechá zneklidnit a pomalým tempem pokračuje dál, udiveně se rozhlížeje po pádících spoluobčanech.

Video: V barech zavládla panika. Policie hosty vyzývala, ať si lehnou na zem

Nic netuší o tom, že za pár hodin se stane hrdinou sociálních sítí, kde jej budou oslavovat jako symbol britských hodnot. „Lidi zdrhají, ale ten týpek si nedá vylít ani kapku. Bůh žehnej Britům,“ napsal jeden uživatel sítě Twitter. „Tak proto ISIS nikdy nevyhraje,“ zdůraznil další. „Britové ve své nejlepší podobě. Můžete nám hrozit smrtí. Můžete terorizovat ulice našich měst. Schováme se, ale nikdy neodložíme svoje pivo,“ vzkázal třetí.

Muž s půllitrem je Paul Armstrong z Maghullu nedaleko anglického Liverpoolu. Na Facebooku to podle listu Liverpool Echo tvrdí jeden z jeho příbuzných. „To se stane, když Liverpoolan platí londýnské ceny za pintu (piva),“ uvedl na Facebooku člověk označující se za Armstrongova příbuzného.

Trojice útočníků v noci na neděli najela dodávkou v centru Londýna do lidí, další desítky osob pak pobodala. K činu, který má zatím na svědomí sedm obětí, se přihlásila organizace Islámský stát.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi