Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Egyptě povraždili 29 křesťanů: Střelci zaútočili na autobus, mířil do kostela

Smrt v autobuse našlo 23 křesťanů (ilustrační foto).
Smrt v autobuse našlo 23 křesťanů (ilustrační foto).  (Autor: DPP)
Autor: bru/ČTK - 
26. května 2017
12:35

Dnešní útok na koptské křesťany v Egyptě si vyžádal nejméně 29 mrtvých a 24 zraněných. S odvoláním na lékaře a svědky o tom informovala agentura Reuters. Zatím neznámí útočníci stříleli na vozidla s kopty v provincii Mínja jižně od Káhiry.

Guvernér provincie původně hovořil o 23 mrtvých a 25 zraněných. Mínja je domovem početné křesťanské menšiny, která tvoří asi deset procent z 94 milionů obyvatel Egypta, a je tak největším křesťanským společenstvím na Blízkém východě.

Skupina koptů cestovala do kláštera ve dvou autobusech a malém nákladním autě. Maskovaní útočníci podle svědků vozidla zastavili a poté začali střílet.

Video  Útok na křesťany o svatém týdnu: V Egyptě zabíjely bomby  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka
Video se připravuje ...

Atentát již odsoudilo Německo. „Tento druh terorismu proti lidem s jinou vírou je strašlivý, hrozný, je to jednoduše jen tragédie,“ řekl podle agentury DPA mluvčí ministerstva zahraničí.

V Egyptě platí tříměsíční výjimečný stav poté, co na začátku dubna zabili sebevražední atentátníci ve dvou kostelech - v Tantě a v Alexandrii - 45 lidí. K tomuto masakru se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Radikálové tehdy varovali před dalšími útoky.

al.bunda ( 26. května 2017 17:12 )

Nevěřím,to by přece ti mírumilovní,skvělí a umírnění muslimové nikdy neudělali,vždyť i v tom manchesteru to byl přece brit jak se nám snaží některé media nakecat

lalia ( 26. května 2017 13:26 )

Tak to vidíte jak to pokračuje.Díky této vládě se naše republika drží v klidu,zatím žádní muslimáci tady nezabíjeli.Jenže naši lidé jsou neuvěřitelní.Jak je před volbami vidět,chtějí volit pravici,ODS stoupá díky nerozumu lidí.Fiala by se nebránil uprchlíkům a totéž za prezidenta si zvolte veksláka Horáčka,ten také nebude bránit uprchlíkům.Máme se na co těšit.Záleží ale na lidech co chtějí až půjdou k volbám.

agfor ( 26. května 2017 12:59 )

Křesťani jsou blbci - když dostanou facku, nastaví druhou tvář. Co kdyby začali muslimům vracet stejnou mincí a ne vše omlouvat jejich mentalitou a zvyky.

Zobrazit celou diskusi